Cărțile lunii februarie

Das Floss der Medusa de Franzobel:

În 1816, fregata Medusa, cu 147 de pasageri la bord, este blocată pe un mal de pe coasta Africii. În mod miraculos, trei săptămâni mai târziu când a fost găsită, 15 pasageri erau încă în viață. Cum au supraviețuit însă rămâne un mister – rezolvarea lui aruncă o lumină teribilă în abisurile ființei umane.

Franzobel completează lacunele din povestea acestui eveniment istoric. În romanul său, el dă viață pasagerilor fregatei și creează un context narativ pentru evenimentul istoric. Das Floss der Medusa este o poveste foarte incitantă.

Romanul Das Floss der Medusa de Franzobel a fost publicat la Viena în 2017 la editura Paul Zsolnay și a fost inclus pe lista scurtă a Deutschen Buchpreis în același an. Romanul poate fi împrumutat și de la biblioteca noastră.

Die Hauptstadt de Robert Menasse

În mijlocul orașului Bruxelles, în inima Europei, fuge un porc dezorientat pe străzi. Un comisar belgian se întreabă dacă porcul are de-a face cu o crimă care s-a petrecut la Hotel Atlas. La Comisia Europeană, o grecoaică este „retrogradată” și ajunge la conducerea departamentului cultural: acest departament are cel mai mic buget și foarte puțină putere. Câștigătorul Deutscher Buchpreis 2017 pune birocrația europeană în oglindă. Cu umor și ironie subtilă, Robert Menasse critică Comisia Europeană fără a deveni de fapt ostil Uniunii Europene. Chiar dimpotrivă. Romanul său este o pledoarie pentru o Uniune coerentă și o reamintire a faptului că oficialii UE de la Bruxelles sunt, în cele din urmă, ființe umane. Persoane cu propria lor naționalitate, cu propriile obiective, dorințe. Idealiștii, cei care joacă și ei un rol în acest roman, ar putea aduce ordine în acest haos – cineva trebuie doar să îi asculte. Die Hauptstadt este o lectură minunată : incitantă, ironică și, de asemenea, provocatoare.

Die Haupstadt de Robert Menasse a fost publicată la Berlin în 2017 la editura Suhrkamp și poate fi împrumutată de la biblioteca noastră.

School of the Dead Band 2: Mein Leben mit verknallten Hirnlosen und knallenden Klos de Christian Tielmann și Zapf:

Abia a supraviețuit Max ultimei sale aventuri în școală și nebunia continuă: de data aceasta nu sunt zombie doar profesorul de matematică și dușmanul lui, dar și cei mai buni prieteni ai săi – care experimentează însă un alt fel de topire a creierului. Nico și Jamal s-au îndrăgositit de profesoara de chimie. Acum ei vorbesc doar despre elemente chimice și experimente – așa că Max este exclus din gașcă. El trebuie să lupte singur împotriva dușmanilor săi, pe care i-a insultat în ziarul școlii cu o inofensivă bandă desenată.

În al doilea volum de bandă desenată, Tielmann și Zapf continuă aventurile școlare cu același ton plin de umor. În această carte veți găsi de toate: zombi fără minte, îndrăgostiți, până și un Superman care lucrează la pompieri.

School of the Dead Band 2: Mein Leben mit verknallten Hirnlosen und knallenden Klos de Christian Tielmann și Zapf a fost publicată în 2016 în Hamburg la editura Carlsen și poate fi împrumutată de la biblioteca noastră.