"musica suprimata" la Timișoara

„musica suprimata” a reuşit pentru prima dată în anul 2011 să organizeze concerte în cooperare cu Filarmonica din Sibiu şi Braşov. Următorul pas a fost un colocviu organizat în anul 2015 în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, care a fost dedicat elevului şcolii Schönberg din Sibiu – Norbert von Hannenheim.

Acum „musica suprimata” promovează cel de-al doilea compozitor transilvănean, care a prescris muzica pe douăsprezece tonalităţi: elevul lui Webern Philipp Herschkowitz, de data aceasta în parteneriat cu Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest Timişoara şi Filarmonica Banatul Timişoara. Colocviul va avea loc în data de 15 şi 16 septembrie, având o secţiune de biografii şi analiză a compozitorilor şi fiind ilustrat prin concerte de orchestră şi concerte camerale, în premieră.

Pentru organizatori, este o deosebită onoare şi plăcere să îi invite pe pianiştii Elisabeth Leonskaja şi Alexei Lubimov, atât la concerte, cât şi la prezentarea personalităţii profesorului Herschkowitz. Amândoi vor susţine concertele camerale de sămbătă seară, împreună cu bine cunoscutul Wolfgang Boettcher din Sibiu.

Vineri seara, în data de 15 septembrie la ora 19.00, va avea loc concertul de orchestră în sala Filarmonicii, sub conducerea lui Gheorghe Costin împreună cu solista Elisabeth Leonskaja, care vor interpreta Simfonia a cincea a lui Beethoven (Beethoven a fost atât pentru Herschkowitz, cât şi pentru Webern şi Schönberg o continuă valoare de referinţă), iar împreună cu membrii ansamblului Filarmonicii Banatului, Corina Chetreanu şi Ana Maria Stănoia, vor interpreta în premieră patru compoziţii cu şi fără parte vocală.

Sâmbătă după-amiaza, în data de 16 septembrie la ora 17.00, va avea loc un concert cameral în Facultatea de Muzică, în care Sorin Petrescu va intrepreta opera solo pentru pian al lui Herschkowitz şi Webern, însoţit de cântece intrepretate de Cosmina Şerban şi Ana Maria Stănoia. Cvartetul de coarde al Filarmonicii, format din Horaţiu Bălan şi Laura Roman la vioară, Iuliana Ambăruş la violă şi Darius Tereu la violoncel, va interpreta o parte din cvartetul lui Herschkowitz.

Duminica seara, în data de 16 septembrie la ora 19.00, tot în Facultatea de Muzică Elisabeth Leonskaja, Alexei Lubimov şi Wolfgang Boettcher vor interpreta compoziţii de Herschkowitz, în contextul celor ale lui Schönberg, Beethoven şi Bach.

Concertele vor fi înregistrate şi ulterior disponibile pe Youtube. În octombrie, la Österreichischer Rundfunk, va fi difuzat un interviu cu Elisabeth Leonskaja realizat de către Irene Suchy.