HOMING descoperind acasă // auf der Suche nach Zuhause

Ce este acasă – un loc, o speranță sau o amintire? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, un colectiv de artiști/e din România și Germania se aventurează prin colectarea de povești despre plecare și întoarcere explorând felul în care oamenii își creează acasă. Din primăvara lui 2019 colectivul ia deja interviuri în Germania și România, iar la finalul lunii iunie va lansa un Pop-Up-schimb de povești în Casa Artelor din Timișoara. La sfârșitul lunii august rezultatele vor putea fi vizionate într-o expoziție performativă în Timișoara, iar în toamnă 2019 la Literaturhaus din Stuttgart.

3,2 milioane de oameni au părăsit țara de la aderarea României la Uniunea Europeană. În fiecare an, 70.000 de persoane pleacă în străinătate- în fiecare oră 8 oameni pleacă. Încet, totuși, se arată o schimbare: tot mai mulți români se întorc, fie pentru că nu s-au putut acomoda sau pentru că vor să fie parte din schimbarea actuală din România. România se trezește, iar oamenii se luptă pentru viitorul țării.
Dar ce rămâne în urma celor care pleacă? Cine pleacă, cine se întoarce, cine modelează viitorul? Și ce înseamnă de fapt acest acasă? Noi, o echipă de autori, actori, producători de documentare și fotografii din România și Germania, vrem să adunăm povești despre cei plecați și cei întorși din țară, să identificăm asemănările și deosebirile lor, dar și speranțele și decepțiile lor. De aceea ne îndreptăm înspre locul în care a început revoluția română, în Timișoara.
După o fază intensivă de cercetare cu numeroase interviuri urmează ca în 25 iunie să deschidem un Pop-Up-schimb de povești de 8 zile la Casa Artelor, Timișoara. Până în 2 iulie vom lansa câte o întrebare a zilei, care să ne aducă mai aproape de înțelesul fenomenului de „acasă”: Ce gust are acasă? Cum sună acasă? De ce mai rămânem și de ce alegem să plecăm? Programul va fi atât de vast precum diferitele răspunsuri la aceste întrebări. Vom face schimb de idei și vom învăța unii de la alții în cadrul atelierelor, performance-urilor, dezbaterilor și petrecerilor pregătite de către noi.
În 28 august 2019 toate poveștile voastre despre fenomenul acasă vor prinde viață sub forma unei expoziții de o săptămână la Casa Artelor, în galeria din subteran. Sub formă de fotografii, clipuri video, text, teatru și instalații vom întoarce pe toate părțile această temă și vom intra în toate
substraturile acestui fenomen. Ne vom pierde și ne vom regăsi în ceea ce vom descoperi că va defini acest acasă.
În toamna lui 2019, expoziția se va muta într-o casă nouă, și anume în Germania, la Literaturhaus din Stuttgart.

DATE

Pop-Up schimb de povești: 25 iunie 2 – iulie 2019, zilnic, la intervale orare diferite
Expoziție la Timișoara: 28 august – 3 septembrie 2019
Expoziție la Stuttgart: octombrie 2019

CONTACT

press@what-is-homing.eu
www.what-is-homing.eu

SPONSORI ȘI PARTENERI

Despre noi

Suntem un colectiv de artiști/e din România și Germania, care de mai mult de 12 ani lucrează și creează în diferite ipostaze la proiecte transfrontaliere.

Ema Stăicuț. Vindecătoare, actriță și performăriță. Are probabil nevoie de o examinare științifică, căci undeva în adâncul ei zace o centrală electrică plină de energie eternă și fericire.

Julia Lauter. Concepte, concepte, concepte scrie pe fruntea ei. Autoare și jurnalistă, își bate capul cu lucruri până lucesc. Când nu pune la cale proiecte de artă, scrie reportaje pentru Süddeutsche Magazin, Greenpeace Magazin și Reportagen. www.julialauter.com

Holger Fröhlich. Autor și jurnalist, arată cu 10 ani mai tânăr decât este, dar scrie de 20 de ori mai bine. Când nu se afundă în cărți sau oferă workshop-uri, îl găsim scriind povești pentru brand eins. www.holgerfroehlich.com

Gabriel Amza. Grafician și fotograf, este mereu atașat de bicicletă. Dar când nu pedalează, creează fotografii și materiale grafice, care dau pe spate și cel mai fioros leopard.

Andrea Wolfer. Actriță și pasionată de dramaturgie, se luptă ca o leoaică pentru cei care rămân în România, pentru a reînvia sfera culturală și a da sens într-un fel sau altul politicii.

PROGRAM

Marți, 25 iunie 2019
19:00 – 21:00, Casa Artelor
Încotro este acasă? // In welcher Richtung liegt Zuhause?
HOMING își deschide porțile. Vă vom prezenta coordonatele căutării noastre, poveștile întâlnite pe drum și diferitele unelte ale laboratorului nostru de povești: mașina de scris, instalația căsuței video, bine-cunoscutul oracol românesc, misterioasa cutie poștală și multe altele.

Miercuri, 26 iunie 2019
18:00 – 21:00, Casa Artelor
Cum sună acasă? // Welche Musik ist dein Zuhause?
Pentru această seară, flo‘ va crea un covor electric de vibrații electrizante, pe a cărui fundal să răsune poveștile noastre. Îi rugăm pe vizitatori să ne povestească despre cântecele și melodiile care le acompaniază călătoriile și dorul. Ziua schimbului muzical de povești este încă o parte a mozaicului, la care vom lucra de-a lungul acestor zile. În căutarea sunetului de HOMING.

Joi, 27 iunie 2019
19:00 – 20:00, Casa Artelor
De ce să moară capra vecinului? // Warum ist das Gras immer grüner auf der anderen Seite des Zaunes?
Cine crede că detergentul din Germania spală mai bine? Sau că nemții nu au umor? Cine nu se poate abține din a-și dori să-i moară capra vecinului?
Într-un performance despre mituri vom descoperi ce se ascunde în spatele unora dintre ele și de ce sunt atât de amuzante.

Vineri, 28 iunie 2019
20:00 – 21:00, Casa Artelor
De ce rămânem? // Was hält dich noch hier?
Ca urmare a pedalării Masa Critică, invităm la dezbare activiști, artiști, arhitecți, ecologiști și pe toți cei, care se interesează de viitorul orașului. Ce putem face ca oamenii să rămână? Cum umplem golul lăsat de către cei plecați? Ce trebuie să facă statul, comunitatea pentru a pune în mișcare schimbarea? Voi sunteți experții, vă cerem părerea. Atenție: dezbatere cu grad ridicat de sinceritate și deschidere!

Sâmbătă, 29 iunie 2019
16:00 – 19:00, Casa Artelor şi împrejurimi
Plec sau rămân? // Gehen oder bleiben?
HOMING va merge pe teren și va da o tură prin centrul orașului: căci a sosit vremea pentru chestionarul de gherilă a echipei HOMING. Iar în culise, Romi Grossberg va descoperi diferitele abordări din jurul acestei întrebări împreună cu trupa de teatru de tineret Heavenly Hell în cadrul unui atelier intensiv de scriere creativă. Rezultatul acestuia se va releva la finalul Pop-Up-ului de schimb de povești și la expoziția de la finalul lunii august.

Duminică, 30 iunie 2019
16:00 – 20:00, Parcul Karlsruhe, str 1. Decembrie nr. 94
Ce gust are acasă? // Wie schmeckt zuhause?
Sentimentul de acasă este deseori strâns legat de mâncare. La fel și în România. De aceea astăzi ne alăturăm colectivului The Secret Garden și te invităm la picnicul de duminică din parcul Karlsruhe, unde vom crea o stație a Pop-Up-ului de povești unde îi vom întâmpina cu carnețelul pregătit, cortul video montat și urechile ciulite pe toți cei interesați să împartă cu noi povestea lor.

Luni, 1 iulie 2019
19:00 – 21:00, Casa Artelor
Ai ajuns acasă? // Bist du angekommen?
Timp de șase zile am căutat sentimentul de acasă afară, astăzi îl căutăm înăuntru, în noi înșine: prin Yin Yoga și meditație de chakra de bază vizitatorii își vor putea explora rădăcinile și cum să le răspândească.

Marți, 2 iulie 2019
19:00 – 21:00, Casa Artelor
Deci, încotro este acasă? // Also, in welcher Richtung liegt Zuhause?
La finalul Pop-Up-ului de schimb de povești vom prezenta micul univers HOMING, care s-a coagulat în această perioadă. Aceasta este ziua definitorie în care se conturează direcția expoziției din august. Întrebările rămân deschise în continuare, acasă rămâne „în lucru”.