Lecturile lunii februarie

Backen in der Winterzeit: einfach, liebevoll, natürlich de Theresa Baumgärtner:

Theresa Baumgärtner, food blogger și autoare de cărți de bucate, ne surprinde cu o carte deosebită cu rețete pentru sezonul rece. În mod normal, când ne gândim la cărți de bucate, ne imaginăm probabil o carte simplă cu enumerări stricte de ingrediente și indicații scurte legate de modul de preparare. Dar Backen in der Winterzeit ne oferă mult mai mult decât simple rețete: îi inspiră cititorului pasiunea pentru gătit.

După scurta introducere începe o călătorie savuroasă de iarnă care îl ghidează pe cititor prin Germania, Franța, Austria și Suedia. Fiecărei țări îi este dedicat un capitol aparte, unde se pot găsi rețete tradiționale din zonele respective. O fotografie artistică și o scurtă recomandare din partea autoarei însoțește fiecare rețetă. Astfel se poate afla repede faptul că, de exemplu, biscuiții de ovăz sunt foarte potriviți unei mici călătorii în pădure sau unui picnic într-un cort de Indieni.

Backen in der Winterzeit este o călătorie culinară unică – ceva ce nu ar trebui ratat!

Backen in der Winterzeit  de Theresa Baumgärtner a fost publicată în 2017 în München de către editura Brandstätter și poate fi împrumutată din biblioteca noastră.

 

Ein Freund wie kein anderer de Oliver Scherz:

Habbi este un popândău foarte curios. Are alte ocupații decât frații săi care adună mâncare toată ziua și care nu se îndepărtează de pe poteca lor obișnuită. Habbi colecționează pietricele colorate și pene de pasăre. Dorește să exploreze pădurea și nu se lasă intimidat de poveștile de groază ale mamei sale. Într-o zi ajunge chiar la ce numește mama sa “capătul lumii” și descoperă că aici abia începe lumea de fapt. În urma unei mici alunecări, Habbi cade și aterizează pe… un lup.

Oliver Scherz scrie o poveste inspirantă despre curaj și curiozitate. O lectură minunată atât pentru a fi citită cu voce tare, cât și pentru a fi citită de cei mici care învață să citească.

Ein Freund wie kein anderer de Oliver Scherz a fost publicată în 2018 în Stuttgart de către editura Thienemann și poate fi împrumutată din biblioteca Centrului Cultural German alături de cartea audio corespunzătoare.

 

Die kleine Hummel Bommel und die Zeit de Britta Sabbag, Maite Kelly und Joëlle Tourlonias:

Micuțul bondar Bommel așteaptă la gară alături de părinții săi. Bunica ar trebui să ajungă în curând. Dar cumva durează mult prea mult. Cel puțin așa i se pare lui Bommel. Întreabă încontinuu dacă vine odată bunica. Părinții săi spun doar că va veni în curând. Bommel vrea să știe exact cât mai durează acest “în curând”, dar nu primește nici un răspuns. Pe lângă toate acestea, se mai și anunță că trenul bunicii va veni cu întârziere. Bondarul Bommel nu mai poate aștepta liniștit și începe să exploreze gara.

Cu ilustrații călduroase, un text potrivit pentru copii și chiar și un cântecel despre timp, reușește trio-ul de autoare să urzească o poveste captivantă și plină de învățături pentru cei mici.

Die kleine Hummel Bommel und die Zeit de Britta Sabbag, Maite Kelly und Joëlle Tourlonias a apărut în 2018 în München la editura arsEdition și poate fi împrumutată din biblioteca noastră.

 

Berliner Mythen de Reinhard Kleist:

Taximetristul berlinez pe nume Ozan povestește fiecărui client al său câte o scurtă anecdotă despre locul înspre care îi conduce. Aici a fost cândva un băiat care a fost escortat de tancuri înspre școală, acolo a fost găsit un picior cândva, aici i-a venit lui David Bowie ideea pentru unul din cântecele sale binecunoscute… Reinhardt Kleist ilustrează cu mult umor miturile berlineze adunate și cercetate de către Lutz Göllner. Benzile sale desenate îl transportă pe cititor nu numai în mijlocul Berlinului, ci și în mijlocul perioadelor interbelice și postbelice ale orașului. Cele două hărți ale Berlinului care flanchează cartea oferă informații despre locațiile miturilor ilustrate. Astfel se poate împacheta liniștit și cartea de benzi desenate în bagaj în cazul unei vizite în capitala germană.

Berliner Mythen de Reinhard Kleist a apărut în 2016 în Hamburg la editura Carlsen și poate fi împrumutat din biblioteca noastră (și ca ghid turistic alternativ).

 

Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.