Lecturile lunii ianuarie

Kinderland de Mawil

Kinderland este un roman în benzi desenate conceput de Mawil care ilustrează povestea lui Mirco, uneori complet fără cuvinte. Mirco Watzke este elev-model în clasa a șaptea, pionier și, în timpul său liber, ministrant în secret. Colegii săi îl numesc “mișel” și “turnător”, ceea ce îl face pe Mirco să fie un fel de exclus. Până la urmă își găsește, totuși, un prieten, și anume elevul nou din clasa paralelă, al cărui tată “dispăruse”, adică se refugiase în Germania de Vest. Kinderland este un roman în  benzi desenate de coming of age, care descrie concomitent cu povestea lui Mirco și ultimele zile ale fostei RDG.

Kinderland de Mawil a apărut în 2014 și poate fi împrumutată alături de numeroase alte benzi desenate mai actuale din biblioteca Centrului Cultural German.

 

Leben in Deutschland. Anatomie einer Nation de Theo Sommer și Unnützes Wissen. Deutschland de Duden:

Mulți oameni decid să emigreze în Germania și să își petreacă restul vieții acolo. Desigur că este important ca cei care iau această decizie să stăpânească limba țării. Cine învață o limbă, învață totodată și câte ceva despre cultura respectivă. În același timp, este important să te interesezi și să analizezi cutumele țării într-un mod deschis din punct de vedere cultural, pentru împiedica un șoc cultural și, nu în ultimul rând, pentru a se putea simți bine în noua țară.

Biblioteca Centrului Cultural German este un bun punct de plecare din acest punct de vedere. De aici se pot împrumuta multe cărți despre cultura germană – fie că sunt cărți de non-ficțiune sau de beletristică, până și cărțile cu rețete de gătit pot ajuta la înțelegerea unei culturi.

O operă importantă pe tema “viața în Germania” este cartea editată de Theo Sommer cu titlul Leben in Deutschland. Anatomie einer Nation. Theo Sommer descrie într-un limbaj mai complex multe aspecte ale ideii de “a fi german”  și oferă astfel cititorului o călătorie de descoperire diversificată. Chiar dacă a apărut în 2004, cartea lui Theo Sommer prezintă multe perspective care au relevanță și astăzi.

Unnützes Wissen. Deutschland redactată de către editura Duden în anul 2015, pe de altă parte, oferă o privire de ansamblu asupra țării și oamenilor în complet altă modailtate: sau știați că în Germania se fac cinci ani de închisoare pentru cauzarea unei explozii atomice? Aceasta și multe alte cunoștințe inutile despre Germania arată într-un mod hilar și distractiv, cum “ticăie” germanii.

Cărțile de acest gen ajută la înțelegerea limbii și culturii germane și s-ar bucura de mai multă atenție. În biblioteca noastră se găsesc multe alte cărți de acest gen. Așadar, o vizită pe la noi se merită!

 

Juli Löwenzahn – Ein Tag im Baumhaus und andere Abenteuer de Andreas H. Schmachtl:

Toți copiii iubesc poveștile iepurelui Juli Löwenzahn. El cercetează sălbăticia din jurul casei sale, pornește alături de prietenii săi cei mai buni – țestoasa Günther și broasca Arne – și fratele său, Matti spre cele mai trăznite aventuri: devine știrist, se îndrăgostește pentru prima dată, face prima sa călătorie la mare și sărbătorește ziua de naștere a surorilor sale (care sunt enorm de multe!). De asemenea, la sfârșitul verii îl așteaptă cea mai mare aventură de până acum: începutul școlii!

Juli Löwenzahn – Ein Tag im Baumhaus und andere Abenteuer a fost publicată în 2015 de către editura Arena și poate fi împrumutată, alături de alte cărți de lectură pentru începători, din biblioteca Centrului Cultural German.

 

Ein komischer Vogel. Es ist schön, etwas anders zu sein de Michael Engler și Joëlle Tourlonias:

Doamna Mierlă găsește un ou străin în cuibul său și decide spontan să îl clocească. Dar în locul unei păsări se ivește din acest ou un dragon roșu! Cum se poate una ca aceasta? Acesta este foooarte diferit de restul familiei Mierlă. Astfel se creează haos și dragonul se gândește adesea că nu este ușor să fi puțin altfel. Dar când bate deodată iarna friguroasă la ușă și tremură de frig toate animalele, vine un moment mare pentru micul dragon…

În biblioteca Centrului Cultural German se poate împrumuta CD-ul audio cu povestea din carte alături de aceasta. Textul este citit de către actorul Philipp Schepmann și se potrivește perfect ascultării în paralel cu cititul cărții. Cartea cu ilustrații și CD-ul au apărut în 2018 la editura Annette Betz.

 

Die Kieferninseln von Marion Poschmann:

Gilbert Silvester este lector și cercetează bărbi în cadrul unui proiect universitar bugetat din fonduri terțe. Romanul începe cu următoarea întâmplare: Silvester visează brusc că soția sa îl înșeală. În urma acestui șoc cumpără fără alte ezitări cel mai la îndemână zbor intercontinental și ajunge în Tokyo, unde face cunoștință cu Yosa Tamagotchi – un student care vrea să se sinucidă.

Die Kieferinseln este o carte povestită cu mult umor, care seduce cititorul prin nonșalanța sa. În prim plan stă călătoria prin Japonia a celor doi bărbăți complet diferiți. Dialogurile celor doi sunt indicative – anume că, pe baza barierelor lingvistice, acestea abia dacă există. Inevitabil, cititorul ajunge să se întrebe cum poate totuși funcționa comunicarea.

Die Kieferinseln de Marion Poschmann a apărut în 2017, fiind pe Shortlist-ul Deutscher Buchpreis al aceluiași an. Poate fi împrumutată din biblioteca Centrului Cultural German alături de multe alte cărți.

Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.