Eine unvermeidliche Collage. Gedichte, meine alten Tagebücher und andere Projekte de Marius Koity:
În anii optzeci, să trăiești în România era un lucru destul de dificil. Era chiar mai dificil să fii poet și să încerci să-ți publici lucrările. Pentru că riscai să intri urgent sub lupa securității românești, așa cum a fost și în cazul lui Marius Koity. A publicat mai multe poezii în revista culturală Neue Literatur, lucru care a determinat Securitatea să deschidă urgent un așa-zis „dosar de urmărire informativă”; asta însemna mai exact că agenții Securității au început să-l urmărească și să-l amenințe. Autorul scrie despre aceste evenimente în jurnalele sale. O parte din aceste jurnale și explicații pot fi citite în acest volum.
Acest colaj este totuși în primul rând o carte de poezie. Într-un stil minimalist, dar expresiv, comparabil cu cel al lui Marin Sorescu, Koity prezintă imaginea nostalgică a unui emigrant. Fiecare poezie este fie rememorarea unui moment, fie a unei întregi povești. Prin fiecare rând răzbate dorința de libertate și, în același timp, durerea de a fi smuls din propria țară.
Prima Monster oder Schafe zählen ist doof de Markus Heitz:
Mia nu este obosită, deși este deja ora de culcare. Tatăl ei îi propune să numere împreună oițe, până îi vine somnul, dar Mia nu e de acord. Pentru că să numeri oi este o treabă plictisitoare, așa că nu mai bine numărăm… monștri? Așa că tata începe cu primul monstru … Dar Mia nu-l lasă să continue numărătoarea, din contră, îl tot întrerupe cu întrebări. Vrea să știe cum arată monstrul. Trebuie ca acesta să fie o fată, dar nu, nici într-un caz roz! De asemenea, trebuie să aibă un nume. Din răspunsurile la întrebări, răsare încet, încet imaginea Primei Monstrulina iar ea și Mia au parte de un prim tur al orășelului monștrilor!
Markus Heitz spune o poveste plină de imaginație, o poveste de noapte bună pentru copiii care doresc să adoarmă altfel decât să numere doar oi. Ilustrațiile lui Joëlle Tourlonias dau viață cărții și îi conduc pe micii și marii cititori direct în orășelul monștrilor.
În plus, avem și o veste bună: Markus Heitz va veni personal la Timișoara și va citi din cartea lui, Prima Monstrulina. O nouă lectură bilingvă în care textul original va fi însoțit de traducerea în limba română! În data de 20 noiembrie, de la ora 18:30, la Librăria La Două Bufnițe.
Pfaueninsel de Thomas Hettche:
Pfaueninsel (Insula Păunului) este situată la sud-vest de Berlin, în Havel și a fost concepută, în secolul al 18-lea, de către monarhul prusac Frederick William al II lea și Frederick William III ca un loc de refugiu regal. Această insulă este scena romanului lui Thomas Hettche.
Pfaueninsel aduce în prim plan povestea Mariei și a fratelui ei care sunt pitici. Ei cresc într-o menajerie și sunt tratați ca personaje dintr-o grădină zoologică.
Thomas Hettche îi permite cititorului să fie observator la perioada de glorie a insulei Pfaueninsel dar și al declinului acesteia. Autorul vorbește despre demnitatea omului. Maria și fratele ei, un uriaș și un localnic din Marea Sudului, sunt tratați ca animalele sau plantele exotice de către societatea nobilă. În același timp, în mare măsură, rămân izolați de evenimentele istorice din acea vreme. Ce se întâmplă cu o ființă supusă unei asemenea existențe? Insula este o oglindă a societății aristocratice feudale, iar căderea ei este, de asemenea, evidențiată în roman.
Pfaueninsel este o lectură dură, dar bogată și care merită atenție!
Tschick de Wolfgang Herrndorf
Maik are paisprezece ani și tocmai a trecut în clasa a șaptea a unui gimnaziu din Berlin. Acum îl așteaptă două săptămâni din vacanța de vară, fără părinți. Mama lui e la o așa-numită „fermă de frumusețe”, ceea ce, pentru cunoscătorii familiei, înseamnă retragerea ei regulată la dezintoxicare, iar tatăl se află într-o „călătorie de afaceri” cu tânăra și frumoasa lui asistentă. Așa că Maik este pe cont propriu până când Tschick vine la el cu o Lada furată. Tschick, al cărui nume real este Andrei Chichachov, este un elev nou în clasa lui Maik și, de obicei, beat. Nimeni nu știe mare lucru despre el, cu excepția faptului că se presupune că este din Rusia și are legături cu mafia locală. Tschick a decis că îl place pe Maik iar Maik, care oricum nu are alți prieteni și nici o idee mai bună, decide să meargă împreună cu Tschick în Valachia.
Tschick este un roman presărat cu dialoguri amuzante și situații haioase și totuși plin de melancolie. Un roman frumos și ușor de citit despre a fi tânăr și a deveni adult.
Toate cărțile prezentate în acest articol pot fi împrumutate din biblioteca noastră. Vă invităm cu drag să ne vizitați de luni până joi între orele 12.00 – 18.00, iar miecurea chiar până la ora 19.00.
Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.