MILLENNIALS ÎN FOKUS | OPEN CALL

Te preocupă temele de actualitate la nivel global sau în țară? Discuți aprins despre drepturile LGBT, migrația tinerei generații Y sau efectele roboților și ale inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă?
FOKUS pe GERMANĂ îți pune la dispoziție o platformă unde ai oportunitatea să îți prezinți ideile tale în cadrul unei comunități de millennials care include tineri din Germania și România. Proiectul MILLENNIALS în FOKUS se adresează viitorilor jurnaliști și celor care își doresc să scrie despre teme actuale și cred că opinia lor contează și poate genera o dezbatere interesanta. Susținem opiniile diverse, argumentate, îndrăznețe, care abordează subiectul într-un mod inovator.
Temele vor fi abordate online, în articolele publicate, cât și offline, în cadrul dezbaterilor FOKUS Talk împreună cu un speaker invitat și cu publicul prezent. FOKUS Talk are loc în Pavilion 32, spațiul de evenimente din noul sediu Goethe-Institut București, din Calea Dorobanți 32.

DE CE SĂ PARTICIPI?

• Vizibilitate: articolul tău va fi publicat pe site-ul FOKUS pe GERMANĂ și postat pe pagina de Facebook, urmând să fie tipărit într-o publicație bianuală distribuită în România.

• Formare: un jurnalist profesionist din Germania va fi editorul articolului tău. Astfel este facilitat un proces de mentorat prin lucrul concret la articolul propus de tine.
• Schimb de idei: făcând parte dintr-o comunitate ai posibilitatea să interacționezi și să dezbați cu alți millennials din România și Germania și să-ți exersezi tehnicile de argumentare.
• Impact: prin intermediul acestui exercițiu poți contribui la mici schimbări în societate, abordând teme și problematici actuale.

Ai între 18 și 33 de ani, cunoști limba germană la un nivel de minim B2 și poți discuta fluent despre teme actuale? Îți dorești să scrii despre una din temele de mai jos? Înscrie-te la MILLENNIALS în FOKUS.

CUM TE ÎNSCRII

1. Alege o temă din lista de mai jos. Poți alege o a doua temă care poate fi chiar una propusă de tine direct în formularul online.

PLANETA DE PLASTIC
Obiecte din plastic se folosesc și se aruncă zilnic peste tot în lume. ”Planeta de Plastic” este un documentar în regia lui Werner Boote, în care se analizează efectele directe și indirecte ale acestei inovații care a fost cândva lăudată. Plasticul reprezintă o afacere de miliarde, dar efectele nocive asupra mediului înconjurator sunt dezastruoase.

MIGRAȚIE

În august 2017 a fost publicat raportul ONU care arată că România se situează pe locul 2 în topul mondial al emigrației, după Siria. În Germania 18,6 milioane de locuitori ai țării provin din familii de emigranți, iar numărul se află într-o continuă creștere. Care sunt factorii care provoacă aceste fluctuații?

OM VERSUS INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ

În timp ce multe organizații dezvoltă cea mai nouă și performantă inteligență artificială, apar și foarte multe întrebări: ce locuri de muncă vor dispărea? Vor exista cyborgs? Cum putem gestiona dezvoltarea inteligenței artificiale, astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru umanitate?

BICICLETĂ ÎN LOC DE AUTOMOBIL?

Mașinile reprezintă o constantă în peisajul urban: pe străzi, în parcări, în trafic. O mașină este aproape întotdeauna în raza noastră vizuală. Cum ar arăta un oraș fără mașini? Ne putem imagina cum ne-am putea deplasa altfel în viitor? Va mai juca mașina un rol așa de important?

REȚELE SOCIALE

Asociem noțiunea de rețele sociale cu posibilitatea de a intra în legătură cu oameni din celălalt colț al lumii, dar și cu siguranța deficitară a datelor și cu sentimente de anxietate. Ce rol joacă rețelele sociale într-o lume din ce în ce mai digitalizată?

VENITUL DE BAZĂ

Finlanda testează noul concept, Elveția l-a respins deja. Venitul de bază garantat oscilează între idei vizionare și proiecții utopice legate de societatea viitorului. Conferă venitul universal mai multă libertate, sau, dimpotrivă, o limitare a acesteia? În ce fel ar putea schimba viața noastră implementarea acestui concept?

2. Alege un format:
• Analiză
• Interviu
• Comentariu
• Foileton
• Reportaj
• Feature
• Foto-reportaj
• Video-reportaj
• Caricatură
Alegerea formatului îți aparține. Poți citi descrierea detaliată a formatelor în documentul Download SymbolLinii de orientare. Cele mai frecvente întrebări sunt enumerate în documentul Download SymbolFAQ.
3. Înscrie-te completând formularul online.

ÎNSCRIEREA SE REALIZEAZĂ PRIN COMPLETAREA FORMULARULUI ONLINE.

Ultima zi de înscrieri este 4 noiembrie.

Un juriu desemnat de Institutul Goethe va alege cele mai bune articole printr-un sistem de votare ale cărui criterii sunt enunțate în Linii de orientare.

Pentru orice întrebări, neclarități sau sugestii ne poți scrie la adresa fokuspegermana@bukarest.goethe.org.