Mike Terry: Expoziție de fotografie

Vernisaj: 15. noiembrie 2018, 18:00, Galeria Helios

Mike Terry, Expoziție de fotografie: Occupation: Structures of the Berlin Brigade (1945-1994) 

(15 noiembrie – 28 noiembrie 2018)

În colaborare cu Diplomatic Art, Curator: Maria Orosan-Telea

În perioada 1945-1994, Berlinul a fost un oraș împărțit între fostele puteri victorioase din cel de-al doilea război mondial. De mai bine de 20 de ani, orașul e din nou întreg. Aceste structuri arhitecturale, folosite în timpul Războiului Rece, au fost abandonate de trupele militare ale S.U.A. în 1994, fiind cedate guvernului Germaniei reunificate. Cum ar putea fi folosite aceste clădiri în prezent? Pot fi acestea o parte integrată în dezvoltarea urbane?

Acest site semi abandonat este abordat de Mike Terry ca o relicvă a istoriei recente a Berlinului și un depozitar al memoriei colective. Discuțiile cu cei care au folosit aceste clădiri de-a lungul timpului și recuperarea vizuală a utilizării lor au constituit punctele de plecare pentru reconstituirea unei grup uman eterogen și dispersat. Materialul documentar se constituie într-o serie de fotografii atât de arhivă, cât și recente, hărți, interviuri filmate și texte descriptive. Prezentarea în expoziție a acestor materiale vizuale, textuale sau video reflectă demersul metodologic al cercetării și are un caracter procesual.

Mike Terry este un fotograf și antropolog, care trăiește și lucrează la Berlin. A activat ca fotojournalist în zona de vest și de sud a S.U.A, în Germania, India și Haiti. Și-a obținut liceța în  comunicare la universitatea din Utah și a obținut o bursă din partea Deutsche Akademischer Austausch Dienst (DAAD) pentru realizarea studiilor masterale la Freie Universität din Berlin.

A absolvit masteratul în 2013 cu o teză despre relația dintre indivizi și mediul construit, aplicată fostei zone militare americane din Berlinul de Vest.

Mike predă la aceeași universitate, în cadrul Departamentului de Antropologie Vizuală și al Institutului de Antropologie Socială și Culturală. Pe lângă activitatea academică, se ocupă de producții vizuale în industria muzicală și în industria modei. Este implicat, de asemenea, în producții teatrale sau de operă, în Germania și Marea Britanie.