Filme cu acompaniament live: DIE PUPPE (1919, 68‘) și DIE AUSTERNPRINZESSIN (1919, 57‘),

25 octombrie | ora 19:00 | Sala Capitol | Filarmonica de Stat Banatul

Cineconcert: Die Puppe (Păpușa, 1919, 68‘) și Die Austernprinzessin (Prințesa stridiilor, 1919, 57‘), Regia: Ernst Lubitsch

În data de 25 octombrie are loc proiecția a două comedii de Ernst Lubitsch Die Austernprinzessin și Die Puppe, ambele realizate în 1919, cu acompaniament muzical creat special pentru această seară. Conceptul spectacolului, muzica și conducerea muzicală sunt semnate de Simona Strungaru care va fi acompaniată de orchestra Filarmonicii Banatul.

Die Puppe (Păpuşa), R: Ernst Lubitsch (1919, 68‘)
Die Puppe îl are în centru pe tânărul Lancelot, timid din fire şi fără niciun chef să se căsătorească. Cu cât are  mai  puţin  chef  de  căsătorie,  cu atât mai repede trebuie să o facă, îl sfătuieşte unchiul său, baronul de Chanterelle. Este prea mult pentru Lancelot, care se refugiază la mănăstire. Călugării lacomi află despre zestrea promisă de unchiul lui la încheierea căsătoriei, aşa că îl conving să se căsătorească de formă, cu o păpuşă mecanică. Lancelot acceptă, însă păpuşa se strică cu puţin timp înainte    de ceremonie. Trebuie găsit repede un înlocuitor. Ossi, fiica păpuşarului Hilarius, se lasă convinsă să joace rolul păpuşii, până când tatăl ei face  una nouă. Lancelot nu are nicio idee despre ce se întâmplă, asta până când păpuşa îi povesteşte totul…

Die Austernprinzessin (Prinţesa stridiilor), R: Ernst Lubitsch (1919, 57‘)
Die Austernprinzessin este povestea lui Quaker, afacerist american îmbogăţit din comerţul cu fructe de mare, zis şi „regele stridiilor”. Plină de temperament, fiica sa, „prinţesa stridiilor”, ţine morţiş să se căsătorească cu un nobil european. Aşa aude ea despre prinţul Nucki, nu însă şi despre problemele lui materiale. Pentru a se ocupa de aranjamentele necesare dinaintea primei întâlniri,  prinţul  îl  trimite  înainte  pe  Josef,  servitorul  şi prietenul lui. Luându-l  drept  prinţ,  fiica  de  milionar  se  hotărăşte să se căsătorească imediat cu servitorul, ceea ce declanşează un lanţ de întâmplări ciudate, însă cu final fericit.

Ernst Lubitsch s-a născut la Berlin, în 1892. Iniţial, a terminat ucenicia de comerciant de stofe. La scurt timp după ce are succes ca regizor în Germania, se mută, în anii ’20, în SUA, şi ajunge primul regizor european la Hollywood. Cu puţin timp înainte de a muri, îi este decernat Oscarul pentru întreaga carieră.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German Timișoara în colaborare cu Filarmonica de Stat Banatul cu sprijinul Goethe Institut București.