Lecturile lunii

Komplizen des Erkennungsdienstes. Das Selbst in der digitalen Kultur de Andreas Bernard:

În prezent, să-ți creezi un profil, fie pe Facebook, Twitter sau LinkedIn, nu este doar o chestiune subînțelească, ci este considerat un semn de normalitate: cei care nu sunt activi în rețelele sociale pot chiar să fie suspectați de activități criminale. Toată această activitate zilnică în rețelele sociale este adusă în discuție de către Andreas Bernard. Pentru asta, autorul explorează originea profilului, în contradicție cu ceea ce înțelegem/ este el astăzi. Printre altele, aflăm la ce au fost utilizați inițial sateliții Sistemului Global de (GPS) și când au fost dați în folos public.

Cartea Komplizen des Erkennungsdienstes. Das Selbst in der digitalen Kultur oferă o imagine clară a evoluției imaginii de sine din ultimele secole. Prin asta, autorul explică modul în care societatea s-a schimbat în ultimele decenii, astfel încât de la apărarea, uneori violentă a datelor despre persoane s-a ajuns la punerea lor pe tavă în mod voluntar. O lectură luminantă pentru cititorii curioși.

Er ist wieder da von Timur Vermes:

Adolf Hitler se trezește la Berlin în 2011, fără nici un motiv, și găsește o Germanie foarte diferită de ce știe el. Povestită la persoana I, romanul ne oferă o perspectivă asupra unei noi Germanii, văzută prin ochii lui Hitler. El se nimerește în situații ciudate și chiar comice, până e descoperit de un post de televiziune care crede că Hitler e de fapt o dublură ce nu-și iese niciodată din rol. În cele din urmă, Hitler își recâștigă faima, nu în ultimul rând datorită internetului.

Autorul permite cititorilor romanului să participe la recrearea lui Hitler și să-și pună întrebarea : se poate sau mai bine zis, e voie să râdem de Hitler? Poate cineva să găsească personajul Adolf Hitler, personaj de roman, simpatic? Vermes folosește în mod clar satira politică în dar nu răspunde nici uneia dintre aceste aspecte controversate. Cititorul ar trebui să își formeze singur o părere despre acest Hitler și despre societatea germană descrisă.

Romanul Es ist wieder da de Timur Vermes poate fi împrumutat de la biblioteca noastră. Ultimul roman al autorului, The Hungry and the Sweet, va fi disponibil în curând în biblioteca noastră și promite să fie la fel de satirică și actuală ca Es ist wieder.

Crashkurs Rechtschreibung – Das Übungsbuch für Ausbildung und Beruf vom Dudenverlag

De ce este ortografia importantă și avem nevoie de reguli? Din cauza creșterii mediilor digitale, este amenințată ortografia. În general, scriem de mână tot mai puțin iar greșelile se propagă și se răspândesc mult mai repede în lumea digitală. Dar modurile diferite de scriere pot avea ca rezultat faptul că textele nu vor fi înțelese corect. Mai ales pentru cei care studiază o limbă străină sau doresc să trăiască în Germania, este chiar foarte important să scrie corect.

Crashkurs Rechtschreibung – Das Übungsbuch für Ausbildung und Beruf de Duden este cartea ideală pentru a fi pregătiți contra semnelor de întrebare din ortografia germană și pentru a exersa regulile învățate recent.

Die besten Geschichten für Erstleser

Unde mai există așa ceva? Un profesor care merge la înot! Darius trebuie și el să intre în apă – dar trebuie să sară de pe platformă ! Oare îndrăznește? Julia vrea să dea totul: poate să fie portar în finala Cupei? Își va găsi Rike prieteni în prima zi de școală într-un oraș nou? Și ce se întâmplă de fapt în Drachenburg?

Această carte pentru copii conține 16 povestiri scurte, scrise de autori diferiți și se adresează fetelor și băieților de la 7 ani în sus. Die besten Geschichten für Erstleser e o carte cu propoziții simple structurate, scurte și scris cu litere mari pentru a învăța rapid citirea. Multe ilustrații colorate ajută la înțelegerea textului. Lectura poate fi distractivă chiar și pentru începători !

Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.