Sugestii de lectură pentru septembrie

Die lange Nacht der Metamorphose. Über die Gentrifizierung der Kultur de Guillaume Paoli:

Prin gentrificare înțelegem următorul proces: demolarea unui cartier pustiu și dărăpănat, construirea unuia nou și popularea lui cu oameni care au un statut financiar bun.  Guillaume Paoli extinde ideea de gentrificare în domeniul culturii. El numește această reînnoire din teoria lui „mutație“, dar de data aceasta nu în sensul unei adaptări naturale a oamenilor la mediu, ci una nenaturală, artificială, de adaptare a mediului la om. El merge mult mai depaerte cu ideea de gentrificarea și descrie lumea contemporană în note sobre, fără a regreta „vremurile bune“ – chiar din contră.

Dupa lectura cărții Die lange Nacht der Metamorphose. Über die Gentrifizierung der Kultur veți simți ecoul ei mult timp după, chiar dacă ați revenit la rutina de zi cu zi și asta pentru că această carte abordează multe teme și evenimente care care ne afectează în mod direct.

Die lange Nacht der Metamorphose. Über die Gentrifizierung der Kultur de Guillaume Paoli a fost publicată la Berlin, la editura Matthes & Seitz și poate fi împrumutată de la biblioteca noastră.

School of the Dead. Band 4 – Mein Leben mit Moorleichen und Schokopudding de Christian Tielmann și Zapf:

 Nu-i destul că Max merge la o școală unde profesorii și chiar și unii elevi sunt de fapt zombie ascunși sub o față umană. Nu, mai mult de atâta: dirigintele organizează o excursie școlară! Ăsta nu ar trebui să fie un lucru rău, dar nu uitați: domnul Bockmann, dirigintele, este și el un zombie!

Cum o iau razna toate și cum continună povestea de groază a lui Max, puteți citi în cartea creativ ilustrată de Tielmann și Zapf.

Pentru fanii School of Dead avem vești bune! Autorii, Christian Tielmann și Zapf, vor fi prezenți la Timișoara în 19 septembrie – vă pregătesc nu doar o lectură, ci și ilustrații realizate live! Centrul Cultural German Timișoara vă invită la o lectură palpitantă cu zombie, miercuri, 19 septembrie, la ora 18.30, la librăria La Două Bufnițe! Lectura va fi bilingvă, în germană și română. Intrarea la eveniment este gratuită datorită partenerilor noștri La Două Bufnițe și Institutul Goethe București.

School of the Dead. Band 4 – Mein Leben mit Moorleichen und Schokopudding de Christian Tielmann și Zapf a fost publicată la editura Carlsen din Hamburg în 2018 și este disponibilă la biblioteca noastră.

 

Ich war dabei. Geschichten gegen das Vergessen de Gudrun Pausewang:

Din ce în ce mai puțini oameni își pun în prezent întrebarea: Cum erau lucrurile atunci, în timpul celui de-al doilea război mondial? Cum era viața în Germania la acel moment? Ce a rămas de atunci, a devenit între timp istorie. Chiar și astăzi, Holocaustul își aruncă umbra fantomatică asupra Germaniei. Cu toate acestea, multe sunt lucrurile uitate sau lăsate pe dinafară. Aproape nicăieri nu găsim informații despre cum arăta viața de zi cu zi sub conducerea unui lider megalomaniac în 1933 – sau cel puțin nu în detaliu. Mai aflăm una alta din propagandă, de la cluburile de tineret sau de la asociația femeilor NS. Și cu siguranță aflăm despre răpiri. Dar cum a fost însă posibil ca un întreg popor să accepte în tăcere ce s-a întâmplat, chiar să sprijine asta, rămâne un mister, mai ales pentru cineva care alege să privească doar datele.

Pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat atunci și a avea o imagine de ansamblu, e nevoie de mai mult decât doar cărțile de istorie. Trebuie să ascultăm și ce au de spus martorii vremii. Gudrun Pausewang, prin cele douăzeci de scurte povestiri, oferă cititorilor exact ceea ce lipsește.

Ich war dabei. Geschichten gegen das Vergessen de Gudrun Pausewang (2015) a fost publicată la Frankfurt, la editura S. Fischer și poate fi împrumutată de la biblioteca noastră.

 

Wédora. Staub und Blut de Markus Heitz:

În Walfor, o zonă păduroasă în posesia unui baron, Liothan, un hoț talentat, încearcă să fure ceva din casa unui negustor bogat. El însă nu observă că Tomeija, paznicul, l-a observat și urmărit încă de când a intrat. Liothan descoperă în casă o mulțime de lucruri neobișnuite: hărți ale unui oraș necunoscut; pahare ciudate, pline cu nisip, oase și cenușă. Liothan găsește de asemenea o armură și arme de care nu a mai văzut până atunci. Forma armelor se potrivește  însă cu cele ce au fost folosite la ultimele crime din  Walfor.

În Wédora se deschide o lume fascinantă, orchestrată de un conducător invizibil. Pericolele se ascund la fiecare colț; Pentru rătăciții precum Liothan și Tomeija, supraviețuirea în orașul străin, cu un milion de locuitori,  reprezintă o adevărată provocare.

Wédora. Staub und Blut de Markus Heitz fost publicată la editura Knaur din  München în 2017 și este disponibilă în biblioteca noastră.

Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.