Povești europene. Concurs de scriere

„O poveste europeană: câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru Literatură scriu despre Europa”

 Concursul de scriere ”Povești europene” este un concurs unic de proză scurtă care sărbătorește Europa, literatura și, mai presus de toate, 10 ani de la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, care a fost deschis exclusiv tuturor celor 106 câștigători ai Premiului, de până acum.

36 de autori câștigători din întreaga Europă – dintr-un total de 26 de țări diferite – au acceptat această provocare și au scris povesti fascinante din Europa, cu o perspectivă unică. Aceste proze scurte, atât în ​​versiunile originale cât și în traducerile în limba engleză, sunt compilate în publicația „European Stories”, care este disponibilă online aici: http://anniversary.euprizeliterature.eu/.

Vă încurajăm să descoperiți aceste povesti fascinante scrise de scriitori talentați din întreaga Europă și sunteți invitați să votați autorul preferat până la 21 octombrie 2018 aici.

Votul publicului este deschis până în 21 octombrie 2018 pentru cetățenii UE care pot vota autorul preferat. Cei care votează intră automat la tragerea la sorți pentru participarea la ceremonia de decernare a Premiului, care va avea loc anul acesta, în luna noiembrie, la Viena.

 În plus față de votul publicului, acest concurs va fi jurizat de un juriu profesionist alcătuit din specialiști remarcabili din domeniul literaturii, inclusiv critici literari, jurnaliști, autori, care va juriza textele din competiție în următoarele luni și va alege un câștigător în noiembrie 2018. Membrii juriului sunt Maria-João Costa (Portugalia), Nina George (Germania), Juancho Pons (Spania), Cathy Rentzenbrink (Regatul Unit), Liana Sakelliou (Grecia) și Marnix Verplancke (Belgia).

Din partea României, în competiție pentru votul publicului au intrat Ioana Pârvulescu, care a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2013 pentru cartea Viața începe vineri, apărută la editura Humanitas și Claudiu M. Florian, care a primit în 2016 Premiul Uniunii Europene pentru Literatură pentru cartea Vârstele jocului. Strada Cetății, apărută la editura Polirom, iar aceștia pot fi votați aici:  http://anniversary.euprizeliterature.eu/.

Vă așteptăm în librăriile din țară să descoperiți semnele de carte special realizate pentru aniversarea de 10 ani a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, pe care veți găsi toate informațiile despre competiție. Semnele de carte și mai multe informații despre votul publicului și competiție se găsesc: La Două Bufnițe (Timișoara), Librăria Habitus (Sibiu), Librăria Independentă Boosktory (Cluj-Napoca), Librăriile Humanitas, Librăriile Cărturești, Muzeul Național al Literaturii Române (Iași), FILIT – Festivalul internațional de literatură și traducere Iași (3 – 5 octombrie 2018). Parteneri: Asociația Editorilor din România, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Centrul Cultural German Timișoara, Editura Polirom.