Recomandări de lectură pentru vacanță

A venit vara! Pentru a petrece o zi relaxantă în grădină sau pentru următoarea călătorie, nu trebuie să lipsească o carte bună ! Vă prezentăm aici recomandările noastre de lectură:

Die Klinge des Schicksals de Markus Heitz:

Danèstara Adima Decessa de la Tiamin și-a câștigat de-a lungul vieții titlurile prin luptă. Pentru că are un fel deosebit de a ajunge la bătălii, este cunoscută sub numele de Sabia Destinului. Ea se culcă îmbrăcată în armură pentru că nu știe niciodată pe ce câmp de luptă se poate trezi, unde trebuie să ajute pe cineva.  Pentru Danèstra asta e deja obișnuință – oriunde o poartă soarta, ea este gata să lupte în slujba binelui.

Creaturi magice, oameni de știință, eroi, răufăcători, electorum și magie – Markus Heitz creează cu toate acestea o lume nouă, captivantă. Poveștile diferitelor regate și ale personajelor se reunesc încet, ca și când ar fi conduse ușor de mâna invizibilă a destinului.

Die Klinge des Schicksals de Markus Heitz a fost publicată la editura Knaur din München în 2018 și poate fi împrumutată de la biblioteca noastră.

Glückskind de Flix:

Domnul Glück și fiica sa, Josi, se mută din oraș la țară. Acolo locuiesc într-o casă confortabilă, liniștită, înconjurată de o câmpie întinsă, unde Josi își găsește imediat un prieten nou: pe Rocco, ratonul cu trei picioare. Vrea să-l păstreze ca animal de casă, dar domnul Glück este clar împotrivă. Cu toate acestea, Josi nu renunță la ideea ei și găsește tot felul de metode pentru a-l aduce pe Rocco în casă.

Glückskind prezintă o oglindă societății de astăzi: subiecte precum gentrificarea, cultura primitoare și pacea mondială sunt abordate satiric. O lectură distractivă care te pune pe gânduri, dar te și relaxează.

Glückskind de Flix a fost publicată la editura Carlsen din Hamburg în 2017 și poate fi împrumutată de la biblioteca noastră.

 

Munin oder Chaos im Kopf de Monika Maron:

Mina Wolf trebuie să scrie un articol despre Războiul de Treizeci de Ani. În timpul cercetărilor ajunge la concluzia că preferă să lucreze noaptea și să doarmă în timpul zilei. Motivul este o vecină, bolnavă psihic care terorizează strada berlineză, care de altfel e liniștită, cântând foarte tare pe balcon toată ziua. În timpul nopții, Mina are liniște – poate chiar să ia masa pe balconul ei fără să fie deranjată.

Monika Maron zugrăvește istoria lumii noastre de astăzi pe mai multe nivele. Microcosmosul de pe strada berlineză este extins, prin intermediul știrilor citite de Mina, la actuala situație politică mondială.

Munin oder Chaos im Kopf de Monika Maron a fost publicat la editura S. Fischer la Frankfurt pe Main în 2018 și este disponibilă pentru împrumut în biblioteca noastră.

Aquila de Ursula Poznanski:

Nika se trezește. Are impresia că este duminică dimineața – noaptea a petrecut-o într-un club din Sienna, împreună cu colega ei de cameră, Jenny. Mai mult de atât nu își poate aminti. Realizează totuși că de fapt e marți și că telefonul mobil, încărcătorul și bateria de la laptop lipsesc. Chiar și cheile au dispărut. Confuză, Nika o caută pe Jenny prin apartament; nu o găsește. Ușa este încuiată și cum nu are chei, nu poate părăsi apartamentul. În baie, găsește o amenințare scrisă pe oglindă; pe jos e un tricou plin de sânge. Nika încearcă să-și amintească ceva, dar din păcate ultimele două zile și ce s-a întâmplat în ele sunt o gaură neagră.

Aquila este un thriller care îți taie respirația. Împreună cu personajul principal, aflăm, piesă cu piesă, adevărul îngrozitor despre ceea ce s-a întâmplat în cele două zile din care Nika nu-și mai amintește nimic.

Romanul Aquila a fost publicat în 2017 la editura Bindlach de Loewe și poate fi împrumutat de la biblioteca noastră.

Ferdinand der Reporterhund. Band 1 de Flix:

Viața de reporter este destul de stresantă. Ferdinand ne demonstrează asta din plin. Cu fiecare articol care îl scrie pentru revistă, aflăm ce înseamnă de fapt să fii jurnalist: ești sub presiune constantă, adesea în situații periculoase și certat de șeful tău isteric. Dar înveți și multe despre lume: cum și de ce a avut loc evoluția, cum a fost inventată inghețata, ce se găsește în piramidele egiptene și cum să hrănești un pește.

Cu pagini colorate și ilustrații amuzante, Flix și Ruthe desenează lumea lui Ferdinand. Cu umor și ironie, prezintă munca unui reporter.

Ferdinand der Reporterhund. Band 1 de Flix a fost publicată în Hamburg în anul 2013 la editura Carlsen; toate cele 4 volume din această serie pot fi împrumutate de la biblioteca noastră.

Die drei ??? und die Zeitreisende de André Minninger:

Justus, Peter și Bob au parte de un caz ciudat. La premiera unui spectacol de teatru, actrița din rolul principal se prăbușește la sfârșitul spectacolului, în timp ce publicul aplaudă. Scena este însă ascunsă de cortina care cade și de restul actorilor care zâmbesc relaxați. Dar celor trei detectivi nu le scapă asta. La petrecerea de după premieră o caută pe doamna Pixie care se pare că a avut un atac cerebral, lucru care nu era neobișnuit pentru ea. Însă în spatele poveștii se ascunde ceva mai mult decât o problemă medicală. André Minninger spune o poveste cu totul și cu totul palpitantă.

Die drei ??? und die Zeitreisende de André Minninger a fost publicată la editura de Kosmos în Stuttgart în 2017 și poate fi împrumutată de la biblioteca noastră.

Lindbergh. Die abenteuerliche Geschichte einer fliegenden Maus de Torben Kuhlmann:

Noaptea, un șoarece curios citește, în secret, cărțile oamenilor din bibliotecile din Hamburg. Învață multe din ele. Într-o dimineață când se întoarce acasă, familia lui nu mai e acolo. Ei și alte sute de șoricei au dispărut. Șoricelul curios descoperă motivul : capcane de șoarece. Citind ziarele, acesta află că aceste capcane sunt foarte populare și îi ajută pe oameni să scape de șoareci. Torben Kuhlmann scrie un fel de cuvânt înainte la povestea adevărată a lui Charles Lindbergh, primul aviator.

Lindbergh. Die abenteuerliche Geschichte einer fliegenden Maus de Torben Kuhlmann a fost publicată la editura NorSüd în Zurich în 2014 și este disponibilă pentru împrumut de la biblioteca noastră.

 

Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.