Cele mai bune cărți în luna mai!

Eine unbeliebte Frau de Nele Neuhaus

Primul caz al lui Oliver von Bodenstein cu Pia Kirchhoff, noua sa parteneră, este o provocare imensă pentru amândoi. Prima dată procurorul-șef este găsit mort: e clar că s-a împușcat singur cu pușca de vânătoare.  Apoi, o femeie este găsită moartă la baza unui turn, dar se pare că femeia era moartă deja înainte să cadă – fusese otrăvită cu stupefiante puternice. La început pare că nu există nicio legătură între cele două cazuri. Dar cu cât Bodenstein și Kirchhoff urmăresc cazurile, cu atât e mai clar că cele două povești sunt legate una de alta.

Primul thriller cu cei doi protagoniști, Bodenstein și Kirchhoff, promite o serie captivantă!

Eine unbeliebte Frau de Nele Neuhaus a fost publicată la editura Eder & Bach în 2016 la München și poate fi împrumutată de la biblioteca noastră.

Die Freiheit, frei zu sein de Hannah Arendt:

Termenul „libertate” conține mult mai multe « fețe » decât i se atribuie în zilele noastre. De asemenea, „revoluția” avea un înțeles cu totul diferit la începuturi. În prezent, cuvântul „revoluție” este asociat cu reînnoirea și eliberarea; dar pentru prima dată în istorie a fost folosit când o monarhie a revenit la putere, după o victorie asupra republicii. Încă din secolul al XVII-lea, termenul se referea la o întoarcere la o formă de guvernare, reîntoarcere care nu aducea nici o libertate sau reînnoire. De-abia după revoluțiile americane și franceze cuvântul a primit o conotația pozitivă.

Die Freiheit, frei zu sein de Hannah Arendt a apărut la editura dtv, la München în 2018 și poate fi împrumutată de la biblioteca noastră.

Narrenstück oder das Wundern des Dolmetschers beim Betrachten der Welt de Jan Cornelius:

Oamenii de pretutindeni știu – mai mult sau mai puțin – cine a fost Ceaușescu și că dictatura în România a fost una a terorii. Mulți cunosc și faptul că în acea perioadă un număr mare de români au fugit în Occident. Cu siguranță însă nu la fel de mulți cunosc detalii despre viața de zi cu zi de atunci. Și exact asta dorește autorul să prezinte: viața în timpul dictaturii comuniste, pe un ton satirico-ironic. Cu un umor dulce-amărui – sau cum ar spune expresia românească „făcând haz de necaz“ – Jan Cornelius pune la un loc un colaj ciudat: din  instantanee ale propriei vieți care de fapt se pot suprapune peste istoria nu așa de îndepărtată a României.

Narrenstück oder das Wundern des Dolmetschers beim Betrachten der Welt, a fost publicat în 2013, la Berlin la editura Horlemann Publishing și poate fi împrumutată din biblioteca noastră.

Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.