20.02.2018 – 12.03.2018
CINE OARE POATE ÎNȚELEGE? ©Daniela Boltres
Expoziție de poezie. Autori: refugiați și migranți în Germania
MISC. Spl. Nicolae Titulescu
20.02.2018, ora 19:00 Vernisaj
În Europa de astăzi, în care multe țări refuză să preia cote de refugiați – în unele cazuri pentru că populația lor trăiește precar, în alte cazuri din motive naționaliste – Daniela Boltres aduce în fața noastră un proiect participativ de poezie – WER VERSTEHT DAS SCHON? (CINE OARE POATE ÎNȚELEGE?), un spațiu de discuții pe tema refugiaților și a înstrăinării. Proiectul cuprinde 14 panouri cu poezii scrise de refugiați și migranți care trăiesc în Germania.
Vernisajul expoziției WER VERSTEHT DAS SCHON? (CINE OARE POATE ÎNȚELEGE? ©Daniela Boltres) are loc marți, 20 februarie 2018, la ora 19.00 la MISC. (Splaiul Nicolae Titulescu). La eveniment va fi prezentă și curatoarea Daniela Boltres. La vernisaj aceste poezii vor fi citite în limbile originale precum și în limbile germană și română.
21.02 & 22.02 10:00-13:00 Workshop
CINE OARE POATE ÎNȚELEGE? ©: Cafenea – spațiu de discuție cu tema ‘A fi refugiat, a fi acasă’
Evenimentul va fi urmat de două zile de workshop în format cafenea – spațiu de discuție pentru a împărtăși experiențe, a reflecta și a discuta despre experiențele personale, dar și amintirile participanților.
Workshop-ul va avea loc în zilele de 21 și 22 februarie, între orele 10:00-13:00, la MISC. Sunt așteptați să participe tineri liceeni, studenți, refugiați care trăiesc la Timișoara, dar și alte persoane interesate de tematică. Workshop-ul se va desfășura în limbile engleză/ română.
Cafeneaua – spațiu de discuție e un concept provenit din tradiția «Vindecarea amintirilor», pus în practică în Africa de Sud în timpul Apartheid-ului, în Irlanda de Nord în timpul conflictului între catolici și protestanți precum și în sud-estul Europei, de exemplu în România în 2004, în cadrul eforturilor de reconciliere interconfesionale – între religii, culturi și biserici.
Daniela BOLTRES, poetă și activistă, este multiplă beneficiară a unor burse literare oferite de landul Mecklenburg-Vorpommern. În Osnabrück conduce Café International și asociația Kulturarbeit im Exil – Centrul pentru refugiați. Ea lucrează ca formator intercultural și moderator al cafenelei – spațiu de discuție.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German Timișoara cu sprijinul Institutului Goethe București. Parteneri: Basca, MISC, Oekohaus Rostock eV, Exil-Osnabrücker Zentrum für Flüchtlinge.