Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM)

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) se desfășoară în perioada 25 – 28 octombrie 2017 în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timișoara și în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara.

Primele două seri ale festivalului au loc la Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara. Miercuri, 25 octombrie, începând cu ora 18.00, iubitorii de literatură din Timișoara au șansa de a se întâlni cu doi dintre cei mai importanți scriitori români ai momentului: prozatoarea Gabriela Adameșteanu, cea mai tradusă autoare română contemporană și Ion Vianu. Tema dezbaterii la care participă cei doi scriitori, moderați de scriitoarea timișoreană Adriana Babeți, este „Istoria, între memorie și ficțiune”.
Joi, 26 octombrie, organizatorii FILTM îi așază față în față pe: Serhii Jadan, cunoscut poet ucrainean, alături de prozatorul german de origine poloneză Matthias Nawrat, Tatiana Țîbuleac (Republica Moldova) – autoarea unuia dintre cele mai bune romane apărute în 2016, și pe Dan Lungu, cel mai tradus scriitor român din noua generație. Amfitrionul serii este jurnalistul Cristian Pătrășconiu, iar tema dialogului este „Istoria: o poveste de familie”.

Maratonul de poezie se va desfășura  în Sala Mare Teatrului Național din Timișoara. în cea de a treia seară a FILTM , vineri, 27 octombrie, când cititorii timișoreni se vor întâlni cu nume de primă mărime ale poeziei europene de astăzi. Participă: Robert Simonisek (Slovenia), Erdős Virág (Ungaria), Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia și Herțegovina), Jovan Zivlak (Serbia), Jacek Dehnel (Polonia) și, din România, Eugen Bunaru, Slavomir Gvozdenovici, Ana Dragu, Costel Stancu, Domnica Drumea.

Ultima seară a ediției din acest an a FILTM, sâmbătă, 28 octombrie, aduce la Timișoara un format inedit: este vorba despre Literary Death Match, proiect de succes care a fost itinerat în întreaga lume. Gândit sub forma unui „meci de box”, Literary Death Match își propune să confrunte pe scenă patru autori care citesc din creațiile proprii, pentru fi apoi evaluați de un juriu. După prima rundă, rămân în ring doi competitori pentru care amfitrionul proiectului, Adrian Todd Zuniga, propune o probă secretă. În urma celei de a doua confruntări, este ales câștigătorul – desigur, alegerea unui câștigător este doar un pretext pentru a testa noi formule prin care literatura poate să rămână actuală pentru noile generații de cititori. Scriitorii care intră în ring la Timișoara sunt: V. Leac, Cosmina Moroșan, Livia Ștefan și Vlad Drăgoi, iar lista juraților îi reunește pe scriitorii Mircea Mihăieș și Marcel Tolcea, alături de Gianina Corondan.