Lecturi pentru luna octombrie

Münchhausen: Die Wahrheit übers Lügen von Flix und Bernd Kissel:

Londra, 1939. Serviciul de inteligență britanic are o mare problemă: un bătrân a aterizat pe acoperișul palatului Buckingham cu un fel de balon cu aer cald. El pretinde că din greșeală. Omul este cetățean german, dar nu are nici o idee despre cine este Adolf Hitler. Nu e un spion, își dorește doar să vorbească cu împăratul. Britanicii însă nu-l cred. Cu toate acestea, mai întâi doresc să obțină mai multe informații de la el. Din păcate, nu e lucru ușor : ei trebuie să ghicească adevărul din poveștile spuse de domnul Bürger, lucru care este cu adevărat dificil deoarece omul este confuz și povestește doar despre călătorii pe lună. În curând, este chemat în ajutor cel mai bun psihoterapeut din toate timpurile: nimeni altul decât Sigmund Freud va vorbi cu domnul Bürger și va încerca să dezvăluie adevărul din minciunile lui …

Münchhausen: Die Wahrheit übers Lügen este o premieră pentru ambii autori: Flix lucrează pentru prima dată ca scenarist, iar pentru Bernd Kissel acesta este primul roman grafic. Noua înscenare a poveștilor baronului este amuzantă și de succes.

Münchhausen: Die Wahrheit übers Lügen de Flix și Bernd Kissel a apărut în 2016 în Hamburg la editura Carlsen și se poate împrumuta din biblioteca noastră.

 

Unter Weißen. Was es heißt, privilegiert zu sein von Mohamed Amjahid:

Mohamed lucrează ca jurnalist, își plătește taxele, vorbește limba germană fără accent, este ateu, liberal, născut în Germania și așa mai departe. La prima vedere, este un cetățean perfect integrat în societatea germană. Cu toate acestea, numele lui este Mohamed Amjahid, iar culoarea pielii este probabil cu una sau două nuanțe „prea întunecată” iar aceste două fapte îi fac viața de cetățean integrat mult mai dificilă. De aceea, problemele sale sunt nenumărate și variate: odată, un agent imobiliar a crezut  că este șomer, pur și simplu din cauza numelui său. La controlul pașapoartelor din Texas, SUA, el este temporar arestat și verificat suplimentar: tocmai pentru că nu este suficient de alb. Sau, a primit săpun și pâine la gara din München în 2016, deși putea explica în germană perfectă că este jurnalist și că lucrează în Germania. Sau îi este explicat ce este o pistă de biciclete – deși persoana care face asta știe că el a crescut în Germania și că vorbește germană perfect.

Amjahid dorește să demonstreze că rasismul și diferențele nu se opresc, chiar dacă este vorba  de un cetățean din a doua generație de emigranți în Germania; că culoarea pielii joacă în continuare un rol foarte important și că prejudecățile pot merge atât de departe încât să facă integrarea imposibilă. O carte scrisă cu pasiune, cu un subiect de actualitate.

Unter Weißen. Was es heißt, privilegiert zu sein de Mohamed Amjahid a apărut în 2017 în München la editura Hanser Berlin și poate fi împrumutată din biblioteca noastră.