Ce citim în luna iunie?

Hass im Netz von Ingrid Brodnig:

În zilele noastre nu exiști dacă nu ai măcar un profil de Facebook. Petrecem tot mai mult timp pe rețelele social media și pe internet în general. Acolo putem intra în contact cu întreaga lume. Acesta e motivul pentru care în spațiul digital se formează o comunitate în care se desfășoară dezbateri și discuții. Acesta este un plus pentru democrație – sau cel puțin așa s-ar crede. Libertate de expresie, dezbateri deschise. Un spațiu care ajută să construim poduri, legături. Din păcate rețeaua are și o parte întunecată: ură, minciuni, intimidare – toate acestea sunt deja lucruri obișnuite pe internet. Există o mulțime de utilizatori toxici care fac dialogul respectuos absolut imposibil. Înjură, jignesc, amenință – fie doar pentru „distracție” sau pentru a impune „adevărul absolut” pe care ei cred că-l dețin. Cum putem face față unui asemenea mediu ostil?

Draußen rauchen ist Mord am ungeborenen Baum von Fritz Eckenga:

Doar titlul (Fumatul afară este crimă împotriva copacului nenăscut) e suficient pentru a prezenta cartea pe scurt : ea ascunde mult umor în forma sarcasmului inexorabil. Subiectul? Și acesta poate fi ghicit. Și anume, nu este o pledoarie pentru fumat (sau totuși?), ci o critică puternică a societății contemporane. De la povestiri scurte despre presatul merelor până la e-mail-uri glumețe către Angela Merkel scrise în ton serios –  în această carte se găsesc de toate. Aici veți putea arunca o privire în termenii de fotbal din limba franceză și veți putea învăța și câte ceva despre regiunile austriece.  Cui i se pare totuși că textele sunt prea lungi, ei bine, există și o altă opțiune: câteva poezioare rătăcite prin volum.

Ich bin hier nur der Kumpel von Martin Gülich:

Întotdeauna rămân relaxat, pur și simplu fără bătaie de cap. Acesta este motto-ul de viață a lui Finn. La șaisprezece ani are lucruri mai bune de făcut, decât să se preocupe de exemplu de franceză sau chimie. Chiar dacă nu are exact cele mai bune note la aceste discipline. Finn ar dori mai bine să cânte la chitară ca să poate cuceri fete. Viața lui nu e atât de ușoară, dar reușește să se ascundă acest lucru cu grijă. Părinții lui Finn sunt morți, iar el locuiește la mătușa sa. Cu toate acestea viața lui devine mai complicată pentru că o nouă colegă Carla apare în clasa sa în mijlocul anului …

Pentru recenziile complete puteți asculta în fiecare miercuri emisiunea în limba germană de la Radio Timișoara între orele 13.00 – 14.00 (frecvența 630 Khz AM) și 19.00 – 20.00 (frecvența 105,9 Mhz FM) sau pe livestream. Emisiunile deja difuzate sunt valabile online la orice oră.