Corpul ca teren al violenței sociale și politice și istoria personală reconstituită la granița dintre realitate și ficțiune traversează cea de-a doua ediție a Festivalului de Arte Performative Timișoara.
Două spectacole de dans contemporan semnate de Isabelle Schad și Eric Minh Cuong Castaing, un performance work-in- progress de Olga Török, o instalație de Arkadi Zaides, un film de Jorge León și un concert de Paul Dunca prezintă perspective diferite ale artelor performative.
Fugen – Isabelle Schad, dans contemporan
Dansatoarea și coregrafa Isabelle Schad a studiat dans clasic la Stuttgart și a colaborat cu diverși coregrafi până în 1999, când a început să se dedice proiectelor personale. Fugen este o creație autobiografică în care corpul performerului servește ca exemplu pentru construcția individului în sisteme și discipline de care nu poate scăpa.
Sâmbătă, 5 noiembrie, ora 17.00, Sala Mare, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

Capture Practice – Arkadi Zaides, instalație video
Arkadi Zaides s-a născut în 1979 în Belarus. În 2004 a devenit coregraf independent și de atunci lucrările sale au fost prezentate în numeroase festivaluri și locații din întreaga lume. Instalația video „Capture Practice” este o explorare artistică a conflictului dintre Israel și Palestina, proiectată într-un spațiu arhitectural intim.
Sâmbătă, 5 noiembrie/ Duminică, 6 noiembrie, între orele 17.00 – 20.00, Mansarda Facultății de Artă și Design, Timișoara, str. Oituz 4

Before we go de Jorge Leon, Film documentar
Jorge León a studiat film la INSAS (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle) în Bruxelles. A început să fie preocupat de filmul documentar în postura de regizor și cameraman. Într-o manieră fizică dar și lirică, “Before we go” ridică vălul de pe un subiect încă tabu – sfârșitul vieții, și face asta folosindu-se de mai multe forme de artă pentru a crea un omagiu vieții și fragilității umane.
Sâmbătă, 5 noiembrie, ora 19.00, Ambasada, Str. Anton Seiller 2, Timișoara

Fluid – The Red Period cu Paul Dunca și Alexandru Bălă, concert
FLUID (2016) – un queer act bucureștean – este colaborarea dintre Paul Dunca (performer, coregraf, dramaturg), Alex Bălă (muzician) și alte “creaturi strâmbe”. Criticii au declarat: „Veți râde, veți plânge, veți dansa, vă veți dori să fi purtat lenjerie intimă mai strașnică!”
Sâmbătă, 5 noiembrie, ora 21.00, Ambasada, Str. Anton Seiller 2, Timișoara

Pe scurt cu Olga Török , Performance
Olga Török este actriță de teatru și film. În prezent joacă la Teatrul German de Stat din Timișoara, teatru în care a și debutat în 2008. „Pe scurt“ de Olga Török, după un concept de Olga și Silvia Török, este noua producție a Festivalului de Arte Performative Timișoara – un exercițiu de comunicare cu „celălalt“ în mediu performativ.
Duminică, 6 noiembrie, ora 17.00, Sala Studio Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara

School of Moon de Shonen, Performance/ Dans contemporan
„School of Moon” este un proiect în care Eric Minh Cuong Castaing confruntă doi dansatori și opt balerine cu șase roboți și peste 20 de copii. Copiii, adulții și roboții construiesc împreună o societate futuristă, colonializată de corpuri în miniatură.
Duminică, 6 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

Pentru cele trei spectacole care au loc la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” biletul de intrare costă 16 RON preț întreg și 8 RON preț redus și pot fi achiziționate în prealabil de la casieria sau de pe pagina web a teatrului. Pentru evenimentele care se desfășoară la Ambasada și la Mansarda Facultății de Artă și Design intrarea este liberă.
Festivalul de Arte Performative Timișoara este organizat de Centrul Cultural German și Primăria Municipiului Timișoara, cu susținerea Institutului Francez și a Nationales Performance Netz Germania. Festivalul a fost inițiat anul trecut și susține titulatura Timișoarei ca și Capitală Culturală Europeană 2021.