Festivalul Baroc în Timișoara: 8.-23. octombrie

În perioada 8- 23 octombrie se va desfășura la Timișoara a cincea ediție a Festivalului Baroc. Ediția de anul acesta este una aniversară: La data de 18 octombrie 1716, Prințul Eugen de Savoya își făcea intrarea triumfală în cetatea Timișoarei, eliberând-o de  sub ocupația Imperiului Otoman și punând capăt stăpânirii care durase 164 de ani.

Festivalul debutează cu un concert care se bucură de participarea „Incanto Quartetto”, la Muzeul de Artă, sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 18.30. Intrarea se va face pe bază de invitație de la Asociația Festivalul Baroc Timisoara.

„Timișoara – începuturile unui oraș european” este un concert vocal simfonic dedicat lui Eugeniu de Savoya care va avea loc în data de 18 octombrie, de la ora 20.00 la  Domul Romano- Catolic. Conducerea muzicală îi aparține lui Walter Kindl. Soliști: Alina Todea, Maria Virginia Onita, Daniel Zah, Ovidiu Ciucuriță și Lucian Oniță. Participă de asemenea și orchestra „Capella Academica Timisensis” (concert maestru Ioan Fernbach) și Corul de Cameră al Filarmonicii Banatul (maestru de cor Iosif Todea). La orgă acompaniază Silviana Ana Cîrdu. Intrarea este liberă.

În data de 20 octombrie, la sala Capitol, va avea loc un concert extraordinar susținut de ansamblul de muzică veche „L’Arpeggiata” sub conducerea muzicală a Christinei Pluhar. Invitată specială este soprana Hana Blazikova. Biletele de intrare la concert sunt gratuite și se obțin gratuit de la casieria Filarmonicii Banatul Timișoara.

Duminică, 23 octombrie de la ora 19.00 tot la Sala Capitol, are loc un concert de muzică barocă susținut de Orchestra Română de Tineret sub conducerea dirijorului Gabriel Bebeselea. Concertul se bucură de participarea sopranei Rodica Vica. Biletele de intrare la concert sunt gratuite și se obțin gratuit de la casieria Filarmonicii Banatul Timișoara.

Pe toată perioada Festivalului Baroc, între 8-23 octombrie, la librăria Cărturești Mercy (strada Mercy, 7) va avea loc expoziția Eugeniu von Savoya și Timișoara veche, expoziție de documente istorice rare de la Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale.

afis-general-print2-1-723x1024