Menschen am Sonntag – Film cu muzică live

ditznerDăm startul la weekend începând de joi, 23 iunie, invitându-vă să vizionați un clasic al cinematografiei germane: „Oameni duminica“ acompaniat de un trio de jazz de excepție!

Trupa germană de jazz „Das Ditzner Twintett” formată din percuționistul Erwin Ditzner, precum și frații Bernhard Vanecek (trombon, armonică) și Roland Vanecek (tuba, armonică și Keytar), va acompania live filmul, care va fi proiectat de la ora 21 în grădina de vară a Filarmonicii Banatul.

Filmul „Oameni duminica“ a fost realizat de tineri amatori între anii 1929 și 1930 în Berlin și împrejurimi. Este vorba de un colaj semidocumentar, un reportaj social în regia lui Billie Wilder, Curt și Robert Siodmak. Pe scurt, „Oameni duminica“ prezintă viața tineretului din Berlinul de la sfârșitul anilor ‘20.

Aparținând neorealismului interbelic și considerat unul dintre primele filme independente, “Oameni duminica” are și o valoare istorică, deoarece prezintă orașul intact înainte de izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial. Viitorul laureat al premiului Oscar, Billy Wilder, a scris scenariul împreună cu Robert Siodmak după o idee a lui Curt Siodmak.

Trupa de jazz Ditzner-Twintett este formată din frații gemeni Roland și Bernhard Vanecek care au studiat instrumente de suflat din alamă la Facultatea de Muzică din Mannheim. Renumitul Schreckenberger le-a fost profesor. Deși s-au specializat în muzică clasică, explorează prin intermediul diverselor proiecte și zona muzicală contemporană. Coloana sonoră pentru teatrul radiofonic „Hoții Hotzenplotz“ al WDR-ului i-a propulsat în rândul muzicienilor celebri. Prin proiecte similare s-a ajuns și la colaborarea lor cu toboșarul de excepție Erwin Ditzner. Astfel s-a născut o orchestră formată din trei soliști a căror muzică îmbină clasicul și jazzul într-un mod spontan și jovial, dar fără a urma linia unui singur instrument sau o ierarhie. Toba, trombonul și tuba se întâlnesc într-o armonie muzicală similară unui trio de pian à la Mozart.

Seara de film și concert este realizată cu ajutorul Filarmonicii Banatul. Evenimentul este susținut de Goethe Institut București.

Intrarea este liberă.