Deutschlandprojekt: orașul Weimar – lectură Stefan Petermann

sp_ueber1

Scriitorul german Stefan Petermann va citi marți, 7 iunie 2016, în Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”. Autorul german va participa la invitația Centrului Cultural German la Zilele Culturii Germane 2016. Evenimentul este organizat de Biblioteca Centrală „Eugen Todoran”.

Peterman va citi de la ora 17:00 printre altele din ultimul său roman „Opusul lui Henry Sy” (apărut în 2014 la editura  „asphalt & anders”). Tot cu această vor fi anunți căștigătorii unui concurs de traducere, care a avut loc în luna mai în cadrul Departamentului de Germanistică de la Universitatea de Vest din Timișoara respectiv la Liceul „Nikolaus Lenau”. Un juriu format din Dr. Eleonora Ringler Pascu, Dr. Laura Cheie și Dr. Gabriel Kohn au evaluat textele trimise. Tema concursului a fost traducerea din germană în română a unei părți din povestirea „Hager” a lui Petermann .

Stefan Petermann s-a născut în decembrie 1978 la Werdau. A studiat la Universitatea Bauhaus din Weimar. În 2009 a apărut romanul său de debut „Somnul și șoapta”, iar în 2011 volumul de proză „A se uita după tigrii”. Recent a apărut romanul „Opusul lui Henry Sy”.

Stefan Petermann a obținut numeroase premii, printre altele premiul publicului și locul trei la concursul de literatură MDR ediția a 14-a. Povestirile sale „lângă”, „Frica lupului de lup” și „Fluturașul să-și țină gura” au fost filmate. A primit bursă din partea landului Turingia respectivdin partea Literaturhaus Bremen și este unul din inițiatorii colectivului de film 1meter60 Film. În 2015 a primit titulatura de scriitor al orașului Wels și a obținut bursa Fundației Culturale a Regiunii Rhein-Neckar. Petermann locuiește în Weimar.

Centrul Cultural German Timișoara, cu susținerea Primăriei Municipiului Timișoara, și-a propus ca în fiecare an să prezinte publicului timișorean un oraș din Germania, cu scopul de a descoperi diferite fațete ale vieții orașului respectiv, în special tendințele actuale în materie de cultură și artă. Astfel s-a născut proiectul „Das Deutschlandprojekt”, care a ajuns în 2016 la a treia ediție.

Lectura este sprijinită de Primăria Timișoara și Goethe Institut București. Intrarea este liberă.