Recomandare: Prezentarea romanului „Zvonul” scris de Heinrich Lauer

Kleiner Schwab - großer KriegFiliala Timișoara a Academiei Române are onoarea de a vă invita la lansarea romanului „Zvonul”/„Kleiner Schwab – großer Krieg”, scris de autorul Heinrich Lauer. Evenimentul va avea loc în data de 31 octombrie 2015, sâmbătă, de la ora 10, în Aula Filialei Timișoara a Academiei Române (Bd. Mihai Viteazu nr. 24).

Romanul va fi prezentat de domnul Prof. Dr. Ioan David, Directorul Bibliotecii Academiei Române, doamna Henrike Brădiceanu-Persem, traducatoarea romanului, doamna Ilse Lauer, soția scriitorului și Prof. Dr. H.C. Fritz Lauer, fratele scriitorului.

Cu acest prilej va fi prezentat și filmul realizat de Vasile Bogdan și Gheorghe Şfaițer, „Şvabii din Banat”/„Die Banater Schwaben”, o producție a Studioului TVR Timișoara care a primit Premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România.

………………………………………

Romanul „Kleiner Schwab – großer Krieg. Das Schicksal eines Banater Schwaben” (Editura „Wort und Welt”, Innsbruck, 1987; Editura Ullstein Frankfurt am Main, 1993) scris de autorul născut în Săcălaz, Heinrich Lauer, vorbește despre copilăria unui băiat din Banat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Autorul descrie adesea într-un mod aparent naiv și dintr-o perspectivă copilărească presimțirea războiului, frica de război și cum încearcă oamenii să îl reprime: „Weltunnergang – des is was for alte Weiwer un kleene Kinner“ / „Sfârșitul lumii – asta e ceva pentru femei bătrâne și copii mici”. Dar nu durează mult, până devine evident faptul că zvonul se transformă în cruntă realitate: „Frontul e încă departe. E încă mai aproape de Moscova decât de Timișoara. Dar loviturile din apropiere ne arată de fapt cât de aproape a fost războiul încă de la început. Și rudele noastre au fost afectate de atacuri […]”.

În anul 2006 Henrike Brădiceanu-Persem a realizat o traducere a romanului în limba română, variantă care a suferit ulterior câteva schimbări realizate de familia autorului decedat în 2010. În anul 2015 a fost editată în număr limitat o variantă tradusă care poartă numele de „Zvonul”.