Festivalul de Arte Performative Timișoara

Festival, Performance, Dance

Centrul Cultural German Timișoara are plăcerea de a anunța prima ediție a Festivalului de Arte Performative Timișoara, care va avea loc în perioada 19 – 25 septembrie 2015, în diferite locații din orașul de pe Bega: Muzeul de Artă, Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, Teatrul German de Stat, Librăria Cărturești – Mercy, La Auăleu Teatru și Ambasada.

Festivalul de Arte Performative Timișoara reunește în prima sa ediție artiști din domeniul dansului contemporan din Germania, România, Serbia și Franța, cu scopul de a recupera absența aproape totală a acestui gen artistic în ultimii ani, la Timișoara.

Saša Asentić și colaboratorii săi prezintă producția „Revolution won’t be performed“, realizată în coproducție cu Teatrul Național Sârb și Per.Art. Demersul artistic al coregrafei germane Isabelle Schad în crearea spectacolului „Collective Jumps“, și anume acela de a aduce împreună dansatori germani și actori locali, care au fost selectați printr-un workshop, este menit să investigheze interesul pentru practicarea dansului contemporan la Timișoara, dar și pentru a consolida legătura dintre festival și locul care-l găzduiește. Paul Dunca revigorează un performance realizat în urmă cu câțiva ani cu sprijinul Centrului Național al Dansului din București, „We went with these bodies as far as we could“, iar coregraful francez Olivier Dubois, autorul celebrelor spectacolele „Rouge”, „Tragédie” și „Révolution” – e reprezentat în festival prin solo-ul „Mon Élue Noire – Sacre 2“, creat pentru Germaine Acogny, „La Grande Dame“ a dansului contemporan african. Cu o zi înainte de prezentarea spectacolului în festival, Germaine Acogny dedică un ceas întâlnirii cu publicul timișorean. Mădălina Dan va scrie la Timișoara o nouă pagină de jurnal performativ, în solo-ul „Sâmbătă/ 19.09.2015/ ora 19:00/ Festivalul de Arte Performative Timișoara/ Ambasada“.

În ideea susținerii continuității procesului artistic de lucru, Festivalul de Arte Performative Timișoara a comisionat pentru prima sa ediție două lucrări. Sergiu Matiș și Mădălina Dan se află în spectacolul „All that mattered“ la prima colaborare, iar Farid Fairuz prezintă un performance nou, intitulat „You might as well have sung the Swedish national anthem”, în care cheamă la întâlnire unu la unu doar persoane de gen masculin, cu scopul de a investiga “mecanismele care perpetuează și consolidează elementele care contribuie la o cultură a violenței” (Farid Fairuz).

„Selecția spectacolelor din acest an și evenimentele conexe – dezbaterea «The show starts at seven», expoziția «La danse contemporaine en questions» prezentată cu sprijinul Institutului Francez Timișoara, precum și filmul «How Ideology Moved Our Collective Body» de Marta Popivoda (un documentar subiectiv despre tranziția spre capitalism percepută prin prisma colectivității care se sfărâmă în indivizi buimaci) – adresează întrebări societății de azi, orașului Revoluției, orașului aflat la granița UE, orașelor aflate dincolo de granița UE, ușilor închise, nouă înșine, atunci când avem sau ne lipsește o utopie“. (Ciprian Marinescu, curator al Festivalului de Arte Performative Timișoara).

Festivalul de Arte Performative Timișoara contribuie la candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Festivalul este realizat de Centrul Cultural German din Timișoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, al Goethe-Institut, al TANZFONDS ERBE – o inițiativă a Fundației Federale Culturale Germane, al Nationales Performance Netz, al Institut Français Timișoara și al Institutului Cultural Român.

Programul detaliat al festivalului îl găsiți alăturat: Program_Festivalul de Arte Performative Timisoara_RO. Toate detaliile vor fi publicate și pe pagina www.ccgtm.ro/fapt.

Biletul de intrare costă 20 RON preț întreg și 10 RON preț redus pentru spectacolele care au loc la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și pot fi achiziționate în prealabil de la casieria sau de pe pagina web biletmaster.ro. Biletul pentru spectacolul WE WENT WITH THESE BODIES AS FAR AS WE COULD, care se joacă duminică, 20 septembrie, de la ora 19, la Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, este valabil și pentru spectacolul care urmează în același spațiu, ALL THAT MATTERED, de la ora 20:30. Viceversa este valabilă. La Muzeul de Artă Timișoara intrarea costă de asemenea 20 RON preț întreg / 10 RON preț redus iar biletele pot fi achiziționate înaintea spectacolului de la casieria muzeului. Biletul de intrare la spectacolele care au loc la La Auăleu Teatru costă 20 RON și necesită rezervare telefonică la următorul număr: 0751 892 340. Pentru evenimentele care se desfășoară la Ambasada și la Librăria Cărturești-Mercy intrarea este liberă.