Filme documentare de la „DOK Leipzig“ la „Ceau, Cinema!”

Film, CinemaCentrul Cultural German Timișoara revine în luna iulie cu un nou eveniment marca „Das Deutschlandprojekt – Stadt Leipzig”, de data aceasta, în cadrul primului festival din Timișoara dedicat filmului european: „Ceau, Cinema!“. Acesta va avea loc în perioada 22 – 26 iulie la Timișoara și la Gottlob – prima localitate din mediul rural din România cu un cinematograf recondiționat.

Atât „Das Deutschlandprojekt” cât și „Ceau, Cinema!“ sunt în acest an la a doua ediție și, spre bucuria noastră, continuă să se intersecteze. Datorită acestei colaborări, anul trecut în cadrul festivalului au fost prezentate filme realizate de regizori din Karlsruhe (având în vedere că în anul 2014 „Das Deutschlandprojekt” a prezentat orașul Karlsruhe), iar anul acesta vom putea viziona 14 filme documentare de scurt metraj care au fost prezentate și în cadrul festivalului internațional de filme documentare și de animație „DOK Leipzig”:

Titlul original al filmului Titlul filmului în limba engleză Regizor Țara Durata filmului Anul producției
Dame mit Hund Walk the dog Sonja Rohleder Germania 3 2014
Hätäkutsu Emergency Calls Hannes Vartiainen, Pekka

Veikkolainen

Finlanda 15 2013
Living in Space Mein Leben als Kosmonaut Katre Haav Germania 12 2013
Bouchbennersch Otto / Vom

Umgang mit Andersartigkeit

Bouchbennersch Otto / How To

Treat Differentness

Janina Jung Germania 29 2012
Paperbox Paperbox Zbigniew Czapla Polonia 9 2011
Wenn ich nicht geboren wäre If I Wasn’t Born Hendrik Schäfer Germania 7 2012
WIND WIND Robert Löbel Germania 4 2012
Hasta Santiago Hasta Santiago Mauro Carraro Elveția 13 2013
Irish Folk Furniture Irish Folk Furniture Tony Donoghue Irlanda 8 2012
Kawalek Lata A Piece of Summer Marta Minorowicz Polonia 24 2010
Father Father Ivan Bogdanov, Moritz

Mayerhofer, Veljko Popović,

Asparuh Petrov, Rositsa

Raleva, Dmitry Yagodin

Bulgaria, Croația, Germania 16 2012
Den pobedy Victory Day Alina Rudnitskaya Rusia 29 2014
Boles Boles Spela Cadez Slovenia, Germania 13 2013
I love Hoooligans I love Hooligans Jan-Dirk Bouw Olanda 12 2013

Prezentarea acestor filme în cadrul festivalului de film „Ceau, Cinema!“ este posibilă cu susținerea „DOK Leipzig” și a Primăriei Municipiului Timișoara.

Primele trei zile ale festivalului „Ceau, Cinema!“ se vor desfășura la Timișoara, cu proiecții de film în aer liber la Grădina de Vară Capitol, la Casa Artelor și la centrul cultural Ambasada. Anul acesta, comuna Gottlob se va bucura de două zile de festival, cu proiecții în cinematograful proaspăt renovat, dar și în aer liber, animând astfel viața culturală a comunei și a localităților învecinate. Aici va fi proiectat documentarul “Pașaport de Germania” (2014), regizat de Răzvan Georgescu şi produs de Alexandru Solomon – un documentar care prezintă povestea celui mai amplu negoț de oameni din Europa secolului XX: vânzarea organizată și sistematică a întregii populații germane din România către Republica Federală Germană.

O altă noutate a ediției din acest an este organizarea unei secțiuni competiționale dedicată filmelor de lungmetraj europene. Organizatorii și-au dorit astfel să creeze un cadru de exprimare cinematografică pentru cineaștii din țările care au avut minorități în regiunea Banatului, de-a lungul istoriei, până azi. Din 31 de filme înscrise, șase au fost selectate de către Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, pentru a fi prezentate în cadrul „Ceau, Cinema!“: , „Himmelverbot”/„Outside”, regizat de româno-germanul Andrei Schwartz, documentarul „Casa Blanca” al cineastei poloneze Aleksandra Maciuszek, „Utóélet”/„Afterlife” al cineastei maghiare Virág Zomborácz, „Pod mocnym aniolem”/„The Mighty Angel” regizat de Wojciech Smarzowski (Polonia), „Szabadesés”/„Free Fall”, noua provocare lansată de cineastul maghiar György Pálfi și „Haganenet”/„The Kindergarten Teacher”, al doilea lungmetraj al scriitorului și cineastului israelian Nadav Lapid. La finalul festivalului, un juriu alcătuit din actrița Andreea Vasile (cunoscută mai ales pentru rolul din filmul “De ce eu?”) și criticii de film Lucian Maier și Cinesseur, vor stabili care dintre aceste filme va câștiga marele premiul de 1000 de Euro, secondați fiind de spectatorii care vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro.

„Ceau, Cinema!” este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii și instituții locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Primăria Gottlob, Institutul Francez Timișoara, Ambasada Franței, Centrul Cultural German Timișoara, Consulatul Republicii Germania la Timișoara, Grolsch, Autoclub (Volkswagen Timișoara) , [e-spres-oh], Hotel Timișoara, Smithfield România, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance, DM Drogerie Markt, Satimpex. La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ș-altele), Super Smooth Studio și Lia Rădoi. Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timișoara, TVR Timișoara, DigiTv, TION, Agenda, KissFm, 24-Fun, Funkforum, timișoreni.ro, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Banater Zeitung.

Programul complet și detalii referitor la biletele de acces găsiți pe pagina web a Festivalului de Film „Ceau, Cinema!”.