Cea de-a 3-a Conferință Internațională a Culturilor Dunărene

Donau, Kultur, TemeswarÎn perioada 24 – 26 iunie 2015 Timișoara va fi gazda celei de-a 3-a Conferințe Internaționale a Culturilor Dunărene, devenind primul oraș românesc care a obținut dreptul de a organiza acest eveniment de anvergură. Acesta are ca scop implementarea unei rețele consolidate de comunicare, în vederea nașterii unor proiecte culturale comune. Timișoara este locul ideal pentru desfășurarea Conferinței Internaționale a Culturilor Dunărene tocmai datorită istoricului său multietnic, multiconfesional și multilingvistic, care reproduce, la scară mică, modelul Europei de astăzi.

Prima Conferință Internațională a Culturilor Dunărene a avut loc în anul 2013 la Ulm (Germania), și s-a desfășurat în contextul programului de dezvoltare și promovare al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (EUDRS), fiind organizată de landul Baden-Württemberg și de Academia Dunăreană din Ulm. În cadrul evenimentului au avut loc schimburi de experiență între statele din spațiul dunărean și au fost prezentate diferite proiecte culturale deja realizate. Cea de a 2-a Conferință Internațională a Culturilor Dunărene, care a avut ca motto „Dunărea – curentul cultural al Europei“, s-a desfășurat în 2014 la Novi Sad (Serbia), reușind să îmbunătățească șansele unei „macroregiuni culturale a Dunării“.

În Timișoara, cea de a 3-a ediție a conferinței are în continuare la bază programul de dezvoltare și promovare al EUDRS și este organizată de următorii parteneri: Primăria Municipiului Timișoara, Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană, Centrul Cultural German Timișoara, Ministerul pentru Știință, Cercetare și Artă Baden-Württemberg, Referentul Cultural pentru Sud-Estul Europei la Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Muzeul de Artă Timișoara, Academia Dunăreană din Ulm, Consiliul Orașelor Dunărene precum și Consulatul German din Timișoara.

Plakat_Donau-KulturkonferenzLa fel ca în anii anteriori, la eveniment vor participa personalități de seamă ale lumii culturale, artiști, reprezentanți ai mediului academic, manageri și operatori culturali, jurnaliști, reprezentanți ai autorităților naționale, regionale și locale din țările dunărene, politicieni și diplomați. De la Conferința Internațională a Culturilor Dunărene nu vor lipsi atelierele, cu componenta lor practică. Rezultatul vizat este crearea unui spațiu virtual comun al culturilor din Regiunea Dunăreană, în care dialogul să fie unul cât mai constructiv.

Pagina oficială a celei de a treia Conferințe Internaționale a Culturilor Dunărene.