FilmparaDE: „Hotel Lux“

Centrul Cultural German Timișoara dorește să invite în cadrul seriei de filme germane „FilmparaDE” la parodia „Hotel Lux”. Filmul va fi proiectat în data de 26 martie 2015, la ora 18:30, în ceainăria librăriei Cărturești (str. Mercy nr. 7).

FilmparaDEAcțiunea filmului se desfășoară în Berlinul anului 1933 și îi are ca protagoniști pe Hans Zeisig și Siggi Meyer care strălucesc pe ecrane parodiindu-i pe Hitler și pe Stalin. Chiar dacă acest duo provoacă publicul la divertisment, pentru lumea politică nu mai este așa de amuzant. Meyer se împotrivește, este prins și dus într-un lagăr. Zeisig trebuie să fugă cu un pașaport fals și ajunge în Moscova, în rău famatul hotel al emigranților Lux. Serviciul secret sovietic îl consideră pe acesta drept astrologul trădător al lui Hitler; Zeisig îi citește lui Stalin în stele, dar intră totuși în lupta pentru putere a intriganților lui Stalin. Zeisig o iubește pe Frida, o luptătoare a unei mișcări subversive din Olanda, care îl protejează până când ea însăși cade în disgrație. La final totuși se mai împlinește un vis: în august 1939, în ziua când ministrul de externe al lui Hitler vine la Moscova pentru a semna pactul de neagresiune între Stalin și Hitler, Ziesig, Meyer și Frida reușeșc să fugă la Hollywood.

„Hotel Lux” în regia lui Leander Haußmann are ca model filmul lui Chaplin „Dictatorul”.

Filmul va fi prezentat în limba germană cu subtitrare în limba engleză.

Seria de filme este organizată de Centrul Cultural German Timişoara în colaborare cu lectoratul DAAD din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara şi cu Librăria Cărtureşti. Filmele sunt proiectate cu sprijinul Goethe-Institut.