25 de ani: o paralelă

25aniA trecut un sfert de secol de la căderea Zidului Berlinului, iar amintirile legate de acea zi istorică sunt încă vii. Nu a căzut doar un zid și totodată granița dintre cele două state germane, ci și Cortina de Fier, care, prin Zidul Berlinului, reprezenta granița politică dintre est și vest în inima Europei. Astfel Europa de est a fost deșteptată, iar consecința a fost prăbușirea regimurilor comuniste în țările Blocului Estic. La nici o lună mai târziu, valul democratic, care a fost declanșat prin căderea Zidului Berlinului, a cuprins pe deplin și România, unde în același timp a fost consemnată și ultima vărsare de sânge în timpul regimului comunist din Europa. Ca și concluzie pentru dezvoltarea politică a Europei la sfârșitul anului 1989 poate fi reținut că ceea ce a început în Berlin, a fost încheiat la București.

Întorsătura politică din Europa de Est a produs schimbarea democratică și o legătură strânsă între statele europene. Această evoluție trebuie menținută atât în prezent cât și în viitor.

Pentru a marca aceste două evenimente istorice Centrul Cultural German Timișoara împreună cu Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” organizează în data de 25 noiembrie 2014, la ora 18, o dezbatere cu Rodica Binder, publicist și membră a Uniunii Jurnaliștilor din Germania, și Florian Mihalcea, președintele Societății „Timișoara”. Evenimentul va avea loc, în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” (bd. Vasile Pârvan nr. 4A). În deschiderea dezbaterii vor fi prezentate două înregistrări, puse la dispoziția organizatorilor prin bunăvoința televiziunii germane și a TVR Timișoara.

În continuarea dezbaterii vor fi proiectate scurtmetrajele „Der graue Apfel“, „Sonderurlaub“, „Stefan – eine Ost/West Schnulze“ și „… es wird jemand kommen, der ja zu mir sagt“ regizate de Michael Blume.

Dezbaterea se va desfășura în limba română, iar scurtmetrajele vor fi proiectate în limba germană cu subtitrare în limba engleză. Intrarea la eveniment este liberă.