Proiecția filmului documentar„Pașaport de Germania”

Forumul Democrat al Germanilor din Banat și Centrul Cultural German Timișoara au deosebita plăcere de a invita în data de 17 noiembrie 2014, la ora 17, în sala festivă a Casei Adam Müller Guttenbrunn (str. Gh. Lazăr nr. 10-12) la proiecția filmului documentar PAȘAPORT DE GERMANIA. Proiecția va avea loc în prezența regizorului Răzvan Georgescu și a lui Karl Hann, unul dintre protagoniștii filmului.pasaport_ro

Filmul, care este proiectat în această lună în mai multe orașe din România, spune povestea celui mai amplu negoț de oameni din Europa secolului XX: vânzarea sistematică a populației germane din Republica Socialistă România către Republica Federală Germania. Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor afectați in mod direct dar si pe mărturiile celor responsabili pentru acest negoț.

Detalii istorice si imagini de arhivă inedite completează acest documentar emoționant.

În timpul prezenței lor continue de 850 de ani în Transilvania și de peste 200 de ani in Banat, germanii au înfruntat vitregiile naturii, valurile de mongoli și epidemiile, s-au opus tentativelor de asimilare ale maghiarilor și românilor, au îndurat deportările în Bărăgan, în Uniunea Sovietică dar și comunismul românesc. În ciuda greutăților, au prins rădăcini aici și s-au bucurat de o poziție socială relativ confortabilă. Până când, practic peste noapte, au dispărut din România conform unui negoț secret intre Republica Federală Germania si România. 

Cu ce fel de probleme se confruntă astăzi un om care a fost „vândut” astfel? Care sunt consecințele personale – dar și sociale – ale acestui transfer de populație la mai bine de 25 de ani de la desăvârșirea lui? Care este prețul libertății? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vă invită să reflectați filmul  PAȘAPORT DE GERMANIA.

Intrarea la acest eveniment este liberă.

  • Durata: 88 minute, DCP/ Hdcam, germană, română, 2014.
  • Produs de: Hi Film Productions (Romania), Februar Film (Germania) și Răzvan Georgescu.
  • Coprodus de: HBO Romania, MDR, RBB,
  • cu sprijinul: Programului Media al UE, Hessische Filmfoerderung, SRTv și Robert Bosch Stiftung.
  • Producători executivi: Ada și Alexandru Solomon, Florian Hartung.
  • Camera: Alexandru Solomon, Sami Karim, Marius Beșu.
  • Montaj: Wolfgang Lehmann, Cătălin Cristuțiu.
  • Muzica: Remus Georgescu, Anatol Ștefăneț/Trigon.