FilmparaDE: „Barbara“

În cadrul seriei de filme germane „FilmparaDE“ dorim să invităm în data de 6 noiembrie 2014, filmparadela ora 18:30 la proiecția filmului „Barbara“ în Sala Studio a Casei Artelor (str. A. Pacha nr. 8).

Acțiunea filmului apărut în 2012 în regia lui Christian Petzold se petrece în vara anului 1980 în Republica Democrată Germană cu 9 ani înainte de căderea Zidului Berlinului. Barbara, care lucrează ca medic în Berlinul de Est, depune o cerere pentru a putea emigra la prietenul ei în Germania de Vest. Ei nu i se acceptă însă cererea. În schimb ea este arestată și repartizată să lucreze la un spital din provincie. Acolo Barbara este mereu supravegheată și controlată. Doar față de pacienții săi se simte apropiată. Între timp prietenul ei pregătește fuga ei peste Marea Baltică. Șeful ei André se apropie însă tot mai mult de ea, iar acest lucru o derutează pe Barbara.

Filmul a obținut în 2012 premiul Gilde, premiul Deutscher Filmpreis pentru cel mai bun lungmetraj, Ursul de Argint pentru cea mai bună regie în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin și premiul criticii germane de film pentru cel mai bun lungmetraj.

Filmul va fi prezentat în limba germană cu subtitrare în limba engleză.

Seria de filme este organizată de Centrul Cultural German Timişoara în colaborare cu lectoratul DAAD din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara şi cu Librăria Cărtureşti.

Filmele sunt proiectate cu sprijinul Goethe-Institut.