Cafékultour – Săptămâna cafenelelor

10 ani de Cafékultour la Timișoara

Cafékultour – săptămâna cafenelelor, la a zecea ediţie în 2014, este un eveniment organizat în parteneriat de către Institutul Francez şi Centrul Cultural German din Timişoara. Este întâlnirea anuală festivă a tinerei creaţii contemporane în cafenele, cafekultour - Plakatbaruri, librării şi alte locuri din oraş destinate convivialităţii.

Cafékultour este dovada vie a dorinţei de a promova diversitatea culturilor, variatele forme de expresie şi de a pune în valoare tinerii creatori contemporani. Această serie de manifestări s-a născut în anul 2005 din lipsa spaţiilor culturale alternative din oraş, motiv pentru care au fost stabilite barurile şi cafenelele ca loc de întâlnire cu publicul tânăr şi deschis faţă de noile forme de expresie culturală şi artistică. De atunci, săptămâna cafenelelor a devenit un pretext de întâlnire, indispensabilă vieţii culturale a publicului timişorean.

Pentru ediția jubiliară din acest an ne-am propus să cucerim definitiv inimile participanţilor şi să oferim de-a lungul celor 7 zile un program cultural foarte variat, care promovează multiculturalitatea şi arta tânără în diferitele ei forme: concerte, muzică clasică, expoziții, dans, performance vizual și filme.

Săptămâna cafenelelor din acest an va fi plasată sub semnul multiculturalităţii și al originalităţii, al diversităţii locurilor şi formelor de expresie artistică !

INTRAREA ESTE LIBERĂ LA TOATE EVENIMENTELE !

Program:

Sâmbătă, 5 aprilie
Germania – Franța – România
DJ-sets: DJ Rob Bankz, DJ Oof și DJ FaiboX
ora 22 – Amplificat (str. Vasile Alecsandri 7)

Duminică, 6 aprilie
Cehia
Preview expoziție: „Film Poster Is Not Dead
ora 15 – Mokum Cafe (str. Eugeniu de Savoya)

Duminică, 6 aprilie
Germania – România
Performance vizual pe muzică de pian: Kurt Laurenz Theinert și Teo Milea
ora 19 – Mansarda Bastionului Maria Theresia (str. Martin Luther 4)

Luni, 7 aprilie
Cehia
Concert folk: J
ora 19 – Aethernativ Café (str. Mărășești 14)

Marți, 8 aprilie
Germania – Austria
Expoziție foto „Kaffeehaus” și muzică live: Hans Hochheim, Andrei Ciuleac și Remus Turcu
ora 19 – Cafeneaua Verde (Str. Coriolan Brediceanu 2)

Miercuri, 9 aprilie
Polonia – Marea Britanie – România
Proiecții de filme: filme scurte, artistice, documentare, videoclipuri
ora 19 – Cuib d´Arte (str. Mărășești 14)

Joi, 10 aprilie
Spania
Café Flamenco: Violeta Bario Collado, Julian Lorenzo Herrero și Jose Manuel Gomez Castilla
ora 19 – Porto Arte (Pod Maria)

Vineri, 11 aprilie
Franța
Concert: TNT
ora 22 – Manufactura (Splaiul Tudor Vladimirescu 9)

 Prezentarea programului:

Sâmbătă – 5 aprilie – ora 22 – DJ-sets

DJ Rob Bankz

RobBankzPress7Prin seturi compuse din hiphop, electro și hituri actuale, DJ Rob Bankz a pus în mișcare metropole precum Amsterdam, Londra, Boston, New York, Hong Kong, Cracovia sau Shanghai. De 10 ani, acesta apare pe scenă în cluburi, la diferite evenimente și concerte. A câștigat titlul de German DMC Champion și este campion mondial în turntablism.

Sunete din trecut sau de astăzi vor fi mixate și remixate cu precizie de Rob Bankz, iar împreună cu DJ Oof și DJ Faibo X, va deschide cea de-a zecea ediție a Cafékultour.

DJ Oof

oof-tube_1_jpgPentru că mixează în sunete, muzică şi în imagini din 2003, pentru că e în acelaşi timp „DJ audiovizual” şi „DJ realizator”, Oof este considerat primul DVJ francez. A produs peste 50 de „mashup-uri” care modernizează şi transformă ficţiunea şi documentarul în videoclipuri muzicale cu o sincronizare semnificativă.

În calitate de DJ a realizat zeci de mixtapes eclec­tice rock-electro-soul-hiphop şi a programat peste 200 de seri pariziene. Este pasionat de cultura psihedelică hippie de la sfârşitul anilor 60 şi de difuzarea sa în rândul noilor generaţii.

faibo-xDJ FaiboX vine din București, vine din sfera underground a hip-hop-ului românesc și este membru fondator al trupei U.S.M. (Underground Sound Masters). A colaborat printre altele cu renumiți artiști precum Loredana Groza, Zeppelin, Bitză, Raku, Pacha Man, Deliric, Cabron, Maximilian și susține cu succes petreceri de mainstream.

Duminică – 6 aprilie – ora 15 – Preview expoziție – în parteneriat cu Centrul Ceh București

IMG_28032014_142845Cinci afișe de film realizate de studenți, care anunță expoziția „Film Poster Is Not Dead”, la Muzeul de Artă Timișoara, deschisă în perioada 8 aprilie – 11 mai 2014.

Studenții din Cehia și România au fost provocați să facă un afiș de film având libertate creativă totală, iar rezultatul este o expoziție originală care, după ce a fost expusă la București, vine și la Timișoara.

 

 Duminică – 6 aprilie – ora 19 – Performance vizual pe muzică de pian

Kurt Laurenz Theinert

klt_visualpiano_lichtströme_koblenz_2011Artistul vizual german Kurt Laurenz Theinert îl întâlnește pe compozitorul și pianistul timișorean Teo Milea într-un dialog dintre lumină și muzică. Într-o primă colaborare de acest gen, estetica abstractă a luminii lui Theinert se va întâlni cu arta compozițională a lui Teo Milea.

Teo Milea

teo-mileaicr-bucharest-2013De un sfert de secol pe Teo Milea îl găseşti în faţa pianului. În cei 25 de ani de activitate muzicală, s-a jucat cu improvizaţia până când a ajuns să interpreteze compoziţii proprii. Acum, Teo Milea aduce în faţa publicului o creaţie ce îmbină cu succes specificul a două lumi: cea clasică şi cea nouă, a secolului XXI.

Sunetele formate pe „clape albe și negre„ vor pune în mișcare lumina. Linii de lumină fine vor atinge pereții în ritmul compoziților lui Milea și se vor aprofunda în imaginii mișcătoare.

Culori, forme, linii, modele ritmice și muzică deosebită vor defini seara.

Luni – 7 aprilie – ora 19 – Concert folk – în parteneriat cu Centrul Ceh București

J este un cântăreț de indie folk din Praga cu o voce gravă. Și-a înregistrat ambele EP-uri acasă și le-a lansat pe CD-uri și casete în ambalaje hand-made. IMG_28032014_142806Influențele sale muzicale sunt The Velvet Underground și Neutral Milk Hotel.

În ultimul an, J a avut peste 40 de concerte în 4 țări diferite, a compus muzică pentru 2 filme, iar site-ul ceh Aktualne.cz l-a numit unul din cele mai promițătoare noi talente muzicale ale anului.

Marți – 8 aprilie – ora 19 – Expoziție foto și muzică live – în parteneriat cu Biblioteca Austria Timișoara, Forumul Cultural Austriac din București și Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran“ Timișoara

Hans Hochheim

În cadrul Cafékulto3_krakau-5-2011-27ur, fotograful german Hans Hochheim va expune și va prezenta 40 de fotografii din colecția sa „Kaffeehaus“. Prin imagini surprinse în diferite cafenele, pornind din Turcia, trecând prin diverse orașe și localități europene, expoziția prezintă parcursul artistic al fotografului pe urmele tradiției cafenelelor și a transformărilor contemporane ale acestei ”instituții”. El reușește în același timp să ofere prin fotografiile sale o incursiune socio-culturală prin culturile țărilor parcurse. Oameni veseli, triști, îngândurați, preocupați își găsesc refugiul în aceste fotografii.

Andrei Ciuleac, Remus Turcu

Soliștii Andrei Ciuleac la vioară și Remus Turcu la pian vor da prin piesele tradiționale din cultura de cafenea vieneză și internațională o notă aparte serii.

Miercuri – 9 aprilie – ora 19 – Filmabend – în parteneriat cu British Council, Institutul Polonez Bucureşti, agenția MOTS şi Olga Török

În intimitatea de la Cuib d’Arte, vă invităm să urmăriţi unele dintre cele mai bune filme europene, fie că e vorba despre documentare, filme de animaţie sau videoclipuri:

  • o selecţie „British Documentary”, care aduce în faţa publicului unele dintre cele mai bune documentare britanice contemporane, nominalizate sau câștigătoare ale premiilor oferite de Grierson Trust: British Documentary Awards, una dintre cele mai importante instituții de profil. IMG_28032014_142915Documentarele dezbat numeroase dileme contemporane, unele de-a dreptul controversate, fie în materie de activism, politică și societate, mass-media, percepția realității și alte teme de actualitate:

„Copilul meu, protestatarul”, „Ghidul hasidic pentru dragoste, căsătorie şi găsirea unei soţii”, „Mostar”, „Îngrijindu-l pe Calum”…

Animație Poloneză „O!PLA”

IMG_28032014_143016Festivalul Național de Animație Poloneză „O!PLA” este o inițiativă a Animation Across Borders. O!PLA (O!PLA înseamnă: O! Animație Poloneză!) este înainte de toate o încercare de a obține un contact și de a construi o relație între spectator și animație de autor, dar și de a promova, în țară și în străinătate, una dintre cele mai mari comori ale culturii poloneze – filmul de animație, care continuă să fie una dintre cele mai importante sfere ale artei poloneze.

V4 Video: Videoclipurile Vișegrad, cele patru țări membre ale Grupului de la Vișegrad sunt Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. Vom prezenta videoclipuri cu muzică cehă, poloneză, slovacă și maghiară. V4 înseamnă multă culoare și distracție!

10 WayScurtmetraj: 10 ways to deal with a break-up

„10 ways to deal with a break-up” o are în rol principal pe actriţa Olga Török şi este un studiu comportamental regizat de Octavian Moţ. Povestea scurtmetrajului se împarte în 10 episoade, fiecare conţinând câte o reacţie diferită a fetei prinsă într-o relaţie de care el vrea să scape.

 

Joi – 10 aprilie – ora 19 – Café Flamenco – în parteneriat cu Ambasada Spaniei la București, Consulatul Onorific al Regatului Spaniei la Timișoara, Asociația Via Rumania Cultura și Teatrul Național Timișoara.

Violeta Bario Collado, Julian Lorenzo Herrero, Jose Manuel Gomez Castilla

IMG_28032014_142938Sosiți tocmai din Spania pentru a ne transpune senzualitatea și pasiunea flamencoului, Violeta Bario Collado (dansatoare), Julián Lorenzo Herrero (voce) şi José Manuel Gómez Castilla (chitară) prezintă un spectacol de excepție, o cafea picantă, o cafea Flamenco.

Declarat de către UNESCO Patrimoniul Cultural Intangibil al Umanităţii, stilul Flamenco vă așteaptă să îi savurați ritmul și pasiunea, la inițiativa Consulatului Onorific al Regatului Spaniei la Timișoara în colaborare cu Asociația Via Rumania Cultura și Ambasada Spaniei la București, joi 10 aprilie, la Porto Arte.

 

Vineri – 11 aprilie – ora 22 – concert TNT

TNT sunt un grup din Paris, format din: Tic Nitro (chitară / keyboard), Nitro Tac (sintetizatoare / keyboards) și Nikita Tsubaba (voce).

IMG_28032014_143013Derivat de trei ori nitrat de toluen, C6H2 (NO2) 3 CH3. Izomerul numit T.N.T. este un solid galben, care are ca punct de topire 81° C, folosit ca exploziv.

Derivat direct din cultura punk/rock/hardcore, Chip şi Dale constituie baza ritmică a grupului şi plonjează în Universul electronic pentru a se amesteca cu vocea melodică a Nikitei, o adeptă a experimentării vocale.

În conformitate cu această contracție, formula detonează un sunet electro-rock exploziv pe fundal de chitară saturată. O atmosferă la intersecția dintre genuri …