Umor în stil german: Film şi schiţe cu Loriot

Centrul Cultural German Timișoara invită publicul să descopere „umorul în stil german” în cadrul a două seri de proiecţii, pentru a-l comemora pe umoristul Loriot, care anul acesta ar fi împlinit 90 de ani. Pentru data de 12 decembrie 2013 este programată comedia „Pappa ante portas“, iar în data de 13 decembrie pot fi urmărite cele mai reuşite schițe umoristice cu Loriot. Ambele evenimente au loc la ora 18:30 la Ceainăria librăriei Cărturești (Str. Mercy 7).

loirot_plakat„Loriot” (Vicco von Bülow), cel mai important umorist și caricaturist al Germaniei, a încântat publicul german de-a lungul mai multor decenii prin caricaturi, piese satirice, seriale TV și filme de lung metraj. Datorită creației sale multilaterale, Loriot este considerat a fi un simbol mereu actual al culturii germane.

Convențiile societății, atitudinea, viața de familie germană, relațiile distanţate și particularitățile comice ale germanilor au constituit inspirația lui Loriot. El portretiza însă în mod special familia germană conservatoare. Arătându-le germanilor felul lor de a fi, el a dobândit recunoașterea unui public numeros.

În „Pappa ante portas“, o comedie din anul 1991, Loriot adoptă rolul lui Heinrich Lohse, director comercial al unei fabrici de tuburi şi conducte. Acesta este nevoit să se pensioneze, după 37 de ani de muncă, deoarece a comandat 500 000 de topuri de hârtie pentru mașina de scris și gume de șters pentru 40 de ani. Din cauza pensionării, el își petrece întregul timp acasă, își enervează soția Renate și pe fiul Dieter și îi confruntă pe aceștia mereu cu ideile sale ingenioase.

Schițele umoristice ale lui Loriot, în care sunt parodiate situații din viața de zi cu zi a germanilor, se bucură de mulți ani de un mare succes în rândul publicului german. „Tăieţelul“, „Dragoste la birou“ și „Oul fiert la micul dejun“ sunt doar câteva din schițele umoristice legendare ale lui Loriot, care vor fi proiectate în data de 13 decembrie.

Proiecția filmelor are loc cu sprijinul lectoratului DAAD din cadrul Universității Politehnica Timișoara, a doamnei lector Andrea Rafii-Stancu și a studenților acesteia, Argeșanu Corina-Maria, Bortiș Laura Mariacare, Csany Anita, Găvăjdian Hilde-Ramona, Pavelescu Corina, Țole Laura Ioana, Vîlcu Dan, au realizat subtitrările filmelor.