Nesiguranță – o expoziție în amintirea “nopții sticlei sparte” din noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938

DSCI0034Centrul Cultural German Timișoara a creat în colaborare cu elevi ai Liceului Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara o expoziție în amintirea datei de 9 noiembrie 1938, care în istorie a rămas sub numele de noaptea sticlei sparte

Aceasta aminteşte de începutul exterminărilor evreilor în timpul celui de-al treilea Reich. Între  data de 9 și 13 noiembrie 1938 în numeroase orașe şi sate germane au fost incendiate sinagogi, devastate case ale evreilor şi distruse circa 8.000 de magazine evreiești. Atât civili, cât şi membri ai trupelor SA (Sturmabteilung) şi SS (Schutzstaffel) au distrus clădiri, lăsând străzile acoperite cu cioburi de sticlă, de unde provine şi denumirea de noaptea sticlei sparte. În această perioadă în Germania au fost omorâți circa 400 de evrei, aproximativ 30.000 de evrei au fost deportați în lagăre de concentrare, iar 1.668 de sinagogi au fost devastate, din care 267 fiind chiar complet arse.

Cu drag vă invităm în data de 7 noiembrie 2013, la ora 18:00, cât și în data de 8 noiembrie între orele 9:00 și 19:00 în sala festivă a Liceului Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara (Str. Gheorghe Lazăr 2) pentru a vedea rezultatele proiectului.

Accentul în această expoziție se pune pe sentiment – un sentiment de frică, de dezorientare, de nesiguranță. Sentimente, care depășesc imaginația noastră foarte mult. Interdicții, umiliri și excludere au devenit o parte a vieții evreiești. Aceste măsuri au tot luat amploare până s-a ajuns la holocaust.

O astfel de încălcare a existenței umane nu are voie să fie dată uitării niciodată!