Parteneri în proiectul: Poduri tinere dunărene

Kulturreferentin_Junge_Donaubruecken_1Istoria comună a popoarelor din spaţiul dunărean nu este doar o temă a Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, ci este punctul de plecare pentru proiectarea unui viitor european comun. Strategia europeană pentru Regiunea Dunării și cei 115 milioane de oameni din această zonă, oferă ocazia unică de promovare a cooperării transfrontaliere și de accelerare a dezvoltării economice și culturale durabile a Europei Centrale și de Est.

În acest cadru, Centrul Cultural German Timişoara împreuna cu Swantje Volkmann, referent cultural pentru sud-estul Europei la Muzeului Central al Şvabilor Dunăreni, cu Biroul Dunării Ulm şi Neu-Ulm şi cu Liceul Teoretic Nikolaus Lenau din Timişoara încearcă atragerea elevilor din toate țările dunărene și trezirea interesului acestora în primul rând pentru dezvoltarea politică a Europei. Dezvoltarea regiunii Dunării se află în acest caz în prim-plan. Având ca titlu „Poduri dunărene tinere”, pentru câteva zile, participanții intră în rolul membrilor Parlamentului European și poartă discuţii în fracțiuni, în comisii precum și în plen pe teme controversate privind politica europeană. Elevii experimentează astfel individual, modul în care politica europeană funcționează cu adevărat precum și de câtă competență, artă de argumentare și capacitate de a face compromisuri este nevoie.

Proiectul se desfăşoară în perioada 22 – 27 septembrie 2013 în multiple locaţii din Timişoara cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.