Parteneri la Casa filmelor cu filmul: Crossing the Bridge

shukar-page-001Toţi cei care au dus dorul filmelor noastre peste vară, au ocazia să se bucure de o primă proiecţie cu care ne vom începe activitatea în toamnă. Centrul Cultural German Timişoara este partener la Casa filmelor în cadrul festivalului PLAI. Filmul documentar “Crossing the Bridge. The Sound of Istanbul” din anul 2005, în regia lui Fatih Akin, se întelege a fi portretul muzical al unui oraş care vibrează, unde Orientul şi Occidentul par să se contopească. De asemenea, cei interesaţi pot participa la un atelier cu Boris Gaza, printre altele actor la Teatrul German de Stat Timişoara.

Evenimentele au loc cu susţinerea  Ambasadei Germaniei Bucureşti, a Goethe-Institut și a Forumului German al Tineretului Bănățean.

Confucius spunea că, pentru a afla totul despre un loc, este bine să asculţi mai întâi muzica acestuia. Alexander Hacke, basistul formaţiei „Einstürzende Neubauten“ şi regizorul Fatih Akin au pornit bine echipaţi cu microfoane şi camere de filmat pe străzile Istanbulului pentru a captura sunetul oraşului. Călătoria lor începe la renumitul pod Bosporus, în Bogazici Körprüsü, continuă pe străzi aglomerate la rapperul Ceza, la Orhan Gencebay, la maestrul Saz-ului şi la Diva Sezen Aksu. În drum întâlnesc diferiţi muzicieni de stradă şi pe cântăreaţa curdă Aynur.

În cele 15 formaţii portretate se reflectă Istanbulul ca fiind un amestec aflat în plină fierbere. Sunetul oraşului este de fapt un mozaic al diferitelor universuri muzicale, în care sunt redate şi diferitele stiluri de viaţă, de generaţii si origini. (Rainer Gansera, Ziarul Süddeutsche Zeitung, 9. iunie 2005).

boris gaza2-page-001Dumincă are loc un atelier de actorie cu Boris Gaza, care va oferi o incursiune în culisele acestei meserii, de data aceasta cu accentul pe film.

Boris Gaza este actor profesionist de teatru şi film, atât în limba română cât şi în cea germană, cu o experienţă de peste 15 ani în domeniu. Pentru rolul său în scurtmetrajul „The Crossing” (de Cristian Plesh, 2011) a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la  Los Angeles Cinema Festival of Hollywood.

Mai multe informaţii despre program: http://www.plai.ro/