Teatrul marionete Wilde & Vogel: „Spleen“

Centrul Cultural German împreună cu Teatrul Naţional Timişoara prezintă în data de 5 iunie 2013, ora 19 în Studio „Uţu Strugari“ piesa „Spleen“ după Charles Baudelaire: Poeme în proză, puse în scenă de cei de la „Wilde&Vogel” în coproducţie cu FITZ! Centrul  de teatru de marionete şi figurine Stuttgart şi Lindenfels Westflügel Leipzig.

SpleenCine dintre noi nu a visat în orele sale ambițioase la miracolul unei proze poetice, care ar fi muzicală şi fără ritm și fără rimă, suplă şi destul de încăpăţanată la mișcările lirice ale sufletului, la onduirile de reverie, ajutând să se adapteze la vibrațiile conștiinței? Este vorba în principal de viaţa în orașele mari, încurcătura rezultată din nenumăratele sale relații, care au drept rezultat un ideal de agonie. (Baudelaire: Prefață la „Le Spleen de Paris”, 1869)

Baza scenariului este lucrarea târzie a lui Charles Baudelaire, poemele sale în proză „Le Spleen de Paris”. Miniaturi dense, scene comprimate deseori în versuri prea puţine sau gânduri aparent mâzgălite invocă epoca „apusului romantic de soare.” În ele se reflectă fărâmele unei utopii eşuate faţă de restaurarea politică din secolul antepremergător: un panoptic uimitor de contemporan.

Atmosfera uneori întunecată și brutală, alteori senină și melancolică a cosmosului Baudelairerian se joacă cu oamenii aflaţi la pragul cu modernitatea: între lăcomie apatică și dorință erotizată pentru moarte, între tânjire spre infinit și banalitate brutală, într-un tragic des succint, întotdeauna subtil în comicul de limbaj.

Stilul deschis de joc a acestei producții – a actorului cu personaje și instrumente muzicale pe scenă, precum și cu materialul scris, recitat de copii și adolescenți – urmăreşte formarea unei imagini caleidoscopice de către spectator. O magie proprie este creată în imaginația dintre actori, material și public, o succesiune de imagini, care contrapunctează cu viziunea lui Baudelaire și încearcă să-l deschidă pentru o percepție de azi.

Regia: Hendrik Mannes; Producţie şi echipament: Michael Vogel; Live-Music: Charlotte Wilde; Voce: Jördis Barth, Julka Finger, Luana Goller, Lotta Hillert, Merlin Lando Dweezil Ben Müller, Luis Neuschäfer, Vincent Sudau; Manager: Patrick Kukwa

Premiul pentru performanță artistică remarcabilă la Premiul Teatrului din Stuttgart, Grand Prix 2007 și Premuil Tenerilor Critici la Festivalul Internațional de Teatru de păpuşi Art, Bielsko-Bia!a (PL) 2008 Grand Prix și două premii speciale la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi Varșovia (PL) 2009, Premiul pentru cea mai bună muzică la Festivalul „Spotkanie” la Teatr Baj Pomorski Torun (PL) 2009

Sponsorizat de Departamentul Cultural al orașelor Stuttgart şi Leipzig, Ministerul Științei, Cercetării și Artei Baden-Württemberg, Fundația Bancii Ipotecare de Arte și Științe Württemberg.

Evenimentul va avea loc în limba germană. Biletele pentru eveniment sunt disponibile la agenţia de bilete a Teatrului Național Timișoara (str. Mărăşeşti. nr.2). Preţul biletului: 20 RON (Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de 50% reducere).