Prelegere „Cultura culinară din Bucovina“

Tema culturii culinare este, cu siguranţă nu doar în Germania, un subiect mult discutat. Este vorba de condiţiile locale şi influenţe externe, de obiceiuri şi ritualuri culinare, de simţuri şi filozofie de viaţă, şi toate acestea duc adesea la o varietate de forme literare.

Centrul Cultural German Timişoara organizează o prelegere cu profesorul Rudolf Jaworski privind tema „Cultura culinară din Bucovina”. Evenimentul are loc vineri în data de 24 mai 2013, la ora 18:30 în biblioteca Centrului Cultural German (str. Dr. Liviu Gabor nr.1).

cultura_gastronomicaTema culturii culinare, de data aceasta într-un alt cadru, Bucovina, este subiectul despre care vorbeşte germanistul Rudolf Jaworski în prezentarea sa. Produsele alimentare care au fost puse pe masă în trecut ne pot da informaţii cu privire la ceea ce producem la nivel local şi ceea ce se putea obţine în acea zonă. Dacă ştim cine mânca ceva anume, aflăm ceva despre diferenţele de clasă şi diferitele condiţii economice. Modul în care se mânca spune ceva despre ritualuri şi gânduri.

Prof. Rudolf Jaworski a fost între 1975-1987 asistent de cercetare şi lector la Institutul de Istorie din Europa de Est şi Studii Culturale la Universitatea din Tübingen. Între 1987-2009 a fost directorul Secţiei de Istorie a Europei de Est la Departamentul de Istorie din cadrul Universităţii din Kiel.

Evenimentul are loc în limba germană.