Filme inspirate din fapte reale

Filme nach wahren begebenheiten/Filme inspirate din fapte realeChiar dacă este vorba de povești adevărate sau de biografii – din fericire acestea au fost ecranizate. Centrul Cultural German Timișoara și cinematograful Timiș prezintă în luna mai un scurt festival cu 4 filme germane, subtitrate în limba engleză, care se bazează pe fapte reale. Filmele prezentate au teme socio-politice sau istorice, care au un efect impresionant prin relația lor cu realitatea, încurajând astfel publicul să se preocupe cu aceste teme. Filmele prezintă într-un mod remarcabil aspecte sociale, cum ar fi prima iubire în altă țară socialistă, ultimele 4 zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, istoria fotbalului german, precum şi cum J.W. Goethe a devenit peste noapte unul dintre cei mai remarcabili poeți ai literaturii germane.

Joi, 9 mai 2013, ora 18:30, „Goethe!”

GoetheUn film german al regizorului Philipp Stölzl din anul 2010, care prezintă evenimente din vara anului 1772, în care tânărul Johann Wolfgang Goethe s-a îndrăgostit de Charlotte Buff – un episod din viața lui, pe care l-a prelucrat în romanul epistolar „Suferințele tânărului Werther” – unul dintre primele romane bestseller din istoria literaturii europene.

Ora 20:30, „Miracolul de la Berna”

das-wunder-von-bern-4Un film din anul 2003, regizat de Sönke Wortmann, care spune povestea neașteptatei victorii a Germaniei la Cupa Mondială de fotbal din anul 1954 la Berna. Mai mult decât atât, filmul descrie dificultățile unui fost prizonier revenit acasă din război, care nu îşi mai găsește drumul în viață, dar datorită succesului german, se apropie din nou de fiul său și de familia sa.

Vineri, 10 mai 2013, ora 18:30, „Patru zile în luna mai”

4tage-im-maiRegizorul german Achim von Borries prezintă în 2011 o poveste care îţi taie respirația. Patru zile înaintea sfârșitului celui de-al Doilea război Mondial, în Germania: Un căpitan sovietic care a ocupat cu patrula lui un orfelinat la malul mări; o unitate a armatei germane care îşi ridică tabăra pe plajă, o iubire secretă care înfloreşte împotriva tuturor convențiilor.

Ora 20:30, „Vânt de Vest”

credo:film Produktion Pornind de la o poveste adevarată, regizorul Robert Thalheim pune în scenă  o poveste romantică și aventurosă de dragoste sub cerul împărţit al Germaniei de Vest şi de Est. „Vânt de Vest” prezintă evenimentele din vara anului 1988, cu o minunată ușurință, în spiritul de la sfârșitul anilor ’80. O mărturie emoţionantă a istoriei germane, care va schimba viața a două surori pentru totdeauna. Un an înainte de căderea Zidului Berlinului se desfășoară o poveste de dragoste care trece de limitele de divizare a Germaniei.

Evenimentul are loc cu sprijinul Goethe-Institut și RADEF – Film Romania.

Intrarea liberă!