Săptămâna cafenelelor Cafékultour

cafe_kultourCafékultour – săptămâna cafenelelor, la a noua ediţie în acest an, este un eveniment organizat în parteneriat de către Institutul Francez şi Centrul Cultural German din Timişoara. Este întâlnirea anuală festivă a tinerei creaţii contemporane în cafenele, baruri, librării şi alte locuri din oraş destinate convivialităţii.

Cafékultour – săptămâna cafenelelor a devenit deja o tradiție în Timișoara în prag de primăvară. Ca în fiecare an, Cafékultour şi-a propus să cucerească inimile participanţilor şi să ofere de-a lungul celor 7 seri un program cultural variat, care promovează arta tânără în diferitele ei forme: film, lecturi, concerte, scurtmetraje, teatru, expoziţie, atelier de creaţie…

Din sumarul acestei ediţii: concert-lectură Lola Lafon, concert jazz cu M.A.D., sertare cu poveşti de altădată, seara bulgaro-croată cu muzică şi gastronomie, seară cinema, workshop al designerului Cantemir Gheorghiu, concert Chlupy, teatru francofon cu Amifran, concert folk cu Ira Mimosa. E o săptămână culturală plină de surprize, plasată sub semnul originalităţii, al diversităţii locurilor şi formelor de expresie artistică, o alternativă originală pentru difuzarea şi promovarea culturilor emergente în spaţiul urban!

INTRAREA ESTE LIBERĂ LA TOATE EVENIMENTELE !

Program:

Duminică, 14 aprilie
Seară franceză
Lola Lafon – lectură / concert
ora 19 – Cuib d’arte (str. Mărăşeşti nr. 14)

Luni, 15 aprilie
Seară germană
M.A.Dconcert Jazz
ora 21 – Bunker (str. Emanoil Ungureanu nr. 15)

Marţi, 16 aprilie
Dimineaţă cu poveşti
Cafeneaua Alzheimer„Sertare cu poveşti de altădată”
ora 10 – Librăria Cărtureşti (str. Mercy nr. 7)

Seară bulgaro-croată
Teo Band, Oana Marişescu şi Denis Moldovan – muzică/gastronomie
ora 19 – Porto Arte (Pod Maria)

Miercuri, 17 aprilie
Seară cinema
Poupoupidou şi scurtmetrajecinema francez
ora 19 – Jazzissimo Lounge (str. Hector nr. 1)

Joi, 18 aprilie
Seară de design şi scurtmetraje
ora 19 – Café Design/Show Pappbrille
ora 21 – Soirée Allemandescurtmetraje
Zai Après Café (str. Mercy nr. 5)

Vineri, 19 aprilie
Seară cehă
Chlupyconcert alternativ
ora 21 Café Aethernativ (str. Mărăşeşti nr. 14)

Sâmbătă, 20 aprilie
Seară performance
Amifran: Bataille navale – teatru francofon
ora 19 Club Túnel (str. Mărăşeşti nr. 12)
Ira Mimosaconcert folk
ora 21 – Café Aethernativ (str. Mărăşeşti nr. 14)

Prezentarea programului:

Duminică 14 aprilie – Seară franceză

lectură / concert – Lola Lafon

visuel Lola LafonAutoare de romane, Lola Lafon lucrează în prezent la noua sa carte, pe care am putea-o traduce „Fetiţa cu oase din fire de mătase”.

Fiind în trecere prin România pentru a anima ateliere de scriere, Lola Lafon vine şi la Timişoara pentru o lectură-concert, deoarece iubeşte în egală măsură să scrie şi să cânte. Acompaniată la chitară de Olivier Lambert, aceştia vor deschide Săptămâna cafenelelor printr-un performance exploziv.

Detalii despre artistă: lolalafon.free.fr

Concert 14 aprilie, ora 19, Cuib d’Arte (str.Mărăşeşti nr.4)

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Luni 15 aprilie – Seară germană

Concert jazz – M.A.D.

IMG_1477Trei litere, trei instrumente: un trio, compus din trei protagonişti ai scenei germane de pop şi jazz, care au format o trupă, pentru a crea.

În cadrul săptămânii cafenelelor Cafekultour trioul M.A.D. oferă publicului timişorean o seară ce stă sub semnul spontaneității: unde muzica în stil groove invită la o călătorie muzicală cu umor, improvizaţie, cu elemente de jazz şi melodii funk.

Veniţi, ascultaţi, vizionaţi!

Detalii despre trupă: www.madmusic.tv

Concert 15 aprilie, ora 19 Club Bunker (str. Emanoil Ungureanu nr. 15)

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Marţi 16 aprilie – Dimineaţa cu povești

Cafeneaua Alzheimer – „SERTARE CU POVEŞTI DE ALTĂDATĂ”

Cafeneaua Alzheimer este un proiect al Muzeului de Artă Timișoara în colaborare cu Serviciul pentru Protecția Socială a Persoanelor Vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Comunitară Timișoara, prin care se urmăreşte crearea unui mediu informal în care persoanele vârstnice, care suferă de această boală, să fie stimulate să îşi deschidă anumite sertare ale memoriei încă prezente și să-și povestească aminitirile, folosindu-se totodată de simţuri.

Alzheimer-cafe06Proiectul își propune astfel să îi determine pe participanții la întâlnirea săptămânală să interacţioneze, să asculte, şi le oferă o ocazie de a fi ascultaţi. În această ediţie a săptămânii cafenelelor, avem  plăcerea de a-i invita și  cunoaşte pe acești „povestitori” și de a le asculta amintirile legate de cafenelele şi cofetăriile pe care obişnuiau să le viziteze în vremurile de altădată. Sunt poveşti despre cafea aburindă și prăjituri cu nume îmbietoare, completate cu detaille personale ale memoriei vii a povestitorilor, care, dacă nu ar fi aceste oportunităţi, s-ar pierde neştiute. Evenimentul are loc în limba română.

Poveşti 16 aprilie, ora 10, Librăria Cărtureşti (str. Mercy nr.7)

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Marţi 16 aprilie – Seară bulgaro-croată

muzică/ gastronomie – TEO BAND, OANA MARIŞESCU ŞI DENIS MOLDOVAN

Vă invităm la o întâlnire cu comunitatea bulgară şi de cea croată, care ne-au pregătit muzică şi ne vor învăţa să preparăm ca la carte o salată bulgărească!

teo_bandÎn deschiderea serii Oana Marişescu (voce) şi Denis Moldovan (orgă), studenţi la Facultatea de Muzică din Timişoara, ne propun un scurt recital vocal-instrumental de muzică clasică, iar în încheiere ne vom delecta cu Teo band, adică Teo, Adi, Fely, Seba şi Ionuţ.

O seară cu cântec, voie bună şi… lecţii de gătit!

16 aprilie, ora 19, Porto Arte (Pod Maria)

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Miercuri 17 aprilie – Seară franceză

Cinema – POUPOUPIDOU si scurtmetraje

În mod excepţional, cinemateca francofonă se asociază săptămânii cafenelelor pentru o seară dedicată cinematografiei, desigur!

poupoupidou-posterÎn deschiderea serii vă propunem câteva filme-surpriză, de scurtmetraj, urmate de filmul poliţist cu tente umoristice Poupoupidou (Nobody else but you). Un scriitor în lipsă de inspiraţie îşi concentrează atenţia asupra aparentei sinucideri a unei frumoase tinere dintr-un orăşel de provincie, care a fost convinsă că într-o viaţă anterioară a fost nimeni alta decât Marilyn Monroe! Astfel se găsesc cuvintele pentru un nou roman…

Trailer: www.youtube.com/watch?v=ocjX8fXToYo

Cinema 17 aprilie, ora 19, Jazzissimo lounge (str. Hector nr. 1)

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Joi 18 aprilie – Seară de expoziţie şi atelier

Design de cafenele – CAFÉ DESIGN

Facultatea de Arte şi Design Timişoara este reprezentată la această ediție Cafékultour de expoziţia studenţilor de la diversele secții ale Facultății având ca temă cafenelele.

IMG_0209Acest eveniment, ce se desfasoară într-un spaţiu specific, evidenţiază valoarea creativă a lucrărilor propuse de studenţi. În ceea ce priveşte aportul secţiei de design de produs, acesta s-a evidenţiat prin factorii estetici ce acţionează prin intermediul liniei, formei şi culorii, aducând armonie în ambianţa cafenelelor. Noile game de automate de cafea propuse de studenţi, încearcă sa satisafacă cerinţele consumatorului modern, îmbinând esteticul cu funcţionalul.

Vernisajul expoziţiei 18 aprilie, ora 19, Zai Après Café – str. Mercy nr.5

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Atelier – SHOW PAPPBRILLE

Pappbrille 341Designer, om de afaceri și showman, Cantemir Gheorghiu, creatorul popularilor „Pappbrille“ oferă o „consiliere absurdă de stil, cu umor” în forma unui atelier.Dintr-un pic de carton va dezvolta împreună cu publicul un nou accesoriu distractiv din Berlin: o pereche de ochelari din carton și fără lentile – ochelarii de carton.Dacă doriţi să combinaţi creativitatea cu distracţia şi moda, vă aşteptăm la acest workshop!

Detalii pe: www.pappbrille.de/en

Atelier 18 aprilie, ora 19, Zai Après Café – str. Mercy nr. 5

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Scurtmetraje

SOIRÉE ALLEMANDE – COUP DE COEUR – LE COURT MÉTRAGE ALLEMAND

soireeÎn cadrul serii de 18 aprilie, am pregătit şi scurtmetraje franco-germane. O cooperare franco-germană de succes între Goethe-Institut din Lyon și München, între organizatorii festivalului Clermont-Ferrand, Asociaţia Federală Germană a filmului de scurt metraj şi Agenţia de Film de Scurt Metraj din Hamburg, prezintă un program de scurt metraje.

Sub titlul „Soirée Allemande – Coup de Cœur – Le Court Métrage Allemand” au fost selectate diferite tipuri de filme: bizare, periculoase, cu extratereşti, opinii neobişnuite, care inspiră, cu orientare politică şi amuzante. O completare potrivită la programul de design de la începutul serii.

Proiecție film 18 aprilie, ora 21, Zai Après Café (str. Mercy nr. 5)

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Vineri 19 aprilie – Seara cehă

Concert alternativ – Chlupy

CHLUPYPartener activ al Săptămânii cafenelelor, Centrul Ceh din Bucureşti ne propune anul acesta un concert tulburător la café Aethernativ. Chlupy este un grup de tineri muzicieni care prin performance-urile lor muzicale ne dezvăluie un univers de sunete poetice şi colorate. Pe fundalul unei chitare folk, al unui glockenspiel (instrument apropiat xilofonului) şi al diferitelor percuţii exotice, Chlupy transpune spectatorul într-un vast spaţiu al reveriei muzicale.

Detalii despre artişti: bandzone.cz/chlupy

Concert 19 aprilie, ora 21, Café Aethernativ (str. Mărăşesti nr.14)

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Sâmbătă 20 aprilie – Seara de performance

Teatru francofon – AMIFRAN: „BATEILLE NAVALE”

theatre BATAILLE NAVALEAsociaţia Amifran din Arad ne prezintă în cadrul Cafékultour una dintre piesele sale de teatru, cu care au fost prezenţi în diferite festivaluri de teatru francofon pentru liceeni din lume. „Bataille navale” aduce în scenă doi tineri români, care vor interpreta în limba lui Molière o piesă de Jean-Michel Ribes. O situaţie limită, un spaţiu foarte limitat, două fiinţe care vin de undeva şi se îndreaptă spre nicăieri, caută, fiecare în felul său, răspunsul la întrebarea fundamentală „Ce este viaţa?”

Detalii despre Amifran: www.amifran.ro

Spectacol 20 aprilie, ora 19, Club Túnel (str. Mărăşeşti nr.12)

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Concert folk – IRA MIMOSA

IraMimosaVenită din Praga, frumoasa Ira Mimosa va încânta publicul cu melodiile sale suave. Pe ritmuri cu accente folk, cu o voce delicată şi feminină, artista îşi cântă (în franceză şi cehă) iubirile şi durerile, adierile vântului şi ploaia de primăvară.

În concert, Ira Mimosa ne va dezvălui piese de pe primul său album, numit „Lumina”.

Detalii despre artistă: iramimosa.bandcamp.com

Concert 20 aprilie, ora 21, Café Aethernativ (str. Mărăşesti nr.14)