Seria de filme Kinomatograf: „In weiter Ferne, so nah“

In_Weiter_Ferne_so_nah(1993)

In luna martie Centrul Cultural German Timisoara continuă seria de filme Kinomatograf cu filmul german “In weiter Ferne, so nah”, din anul 1993 in regia lui Wim Wenders. Evenimentul prezintă un film prin care regizorul Wim Wenders şi-a continuat povestea filmului “Der Himmel über Berlin“, foarte apreciat de critici. Filmul de faţă reprezintă însă mai mult decât o continuare, ci de asemenea este bilanțul ultimilor șase ani, în care Berlinul este schimbat din temelii. La început, lipsa de ritm şi povestirile scurte frecvente pot irita spectatorii.

 

wim-wenders-filmPovestea lentă și fragmentară pare banală, dar filmul merită văzut mai ales deoarece imaginea, sunetul și textul formează o unitate foarte poetică. În plus, filmul silenţios este susţinut de prestaţia deosebită a actorilor până şi din rolurile secundare, de exemplu de actorul Heinz Rühmann în vârstă de 90 de ani (1902-1994). „In weiter Ferne, so nah!“ a fost onorat în anul 1994 cu Premiul Filmului German.

Cum deja publicul timişorean este obişnuit, proiecţia filmului va avea loc pe data de 14 martie 2013, la ora 18:30 în ceainăria librăriei Cărturești (str. Mercy nr. 7). Filmul este în limba germană cu subtitrare în limba engleză. Seria de filme Kinomatograf este susținută de lectoratul DAAD din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara şi de către Goethe-Institut.