Kinomatograf: „Lola“

La sfârşitul lunii februarie vă invităm din nou la film: “Lola” în regia lui Rainer Werner Fassbinder (Germania 1981, 113 min). Proiecţia filmului are loc în data de 28 februarie 2013, la ora 18:30, în ceainăria librăriei Cărtureşti (str. Mercy nr.7).

 

„Lola” este o parte din triologia lui Rainer Werner Fassbinder despre Republica Federală în perioada postbelică. La fel ca şi „Die Ehe der Maria Braun” şi „Die Sehnsucht der Veronika Voss”, filmul se numără printre cele mai mature şi de succes lucrări ale regizorului care a decedat la scurt timp după încheierea filmărilor. Fassbinder prezintă imaginea „miracolului economic” într-un cadru satiric accentuat şi dureros de autentic. Acesta demitizează epoca lui Adenauer şi demască ipocrizia zilelor de ascesiune. Folosind exemplul unui oraş mic, el prezintă pervertirea politică, cum o regăseşte acesta în Republica Federală în anii 50. Cu toate acestea, „Lola”, nu este doar un film politic. În soarta personajului Bohm – magnific ilustrat de Armin Mueller-Stahl – pe prim-plan se află corupția emoțională a oamenilor, neglijarea emoțiilor, ca urmare a moralei depravate.

 

Seria de filme Kinomatograf va continua cu următoarele filme:

14 martie: In weiter Ferne so nah! Regia Wim Wenders, 1993

28 martie: Ganz nah bei dir, Regia Almut Getto, 2009

11 aprilie: Drei, Regia Tom Tykwer 2010

25 aprilie: Es werden ein paar Filme bleiben, Regia Ullrich Kasten

 

Evenimentul are loc cu sprijinul Goethe-Institut şi a lectoratului DAAD din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara.