Germania și Franța între idealuri, stereotipuri și realitate

Având ca punct de plecare expoziția „Germania și Franța. O jumătate de secol de prietenie și cooperare”, care a a fost vernisată la 22 ianuarie cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée, vă invităm la o prelegere și o discuţie în limba germană și română cu dr. Rodica Binder, redactor al programului român la Deutsche Welle. Evenimentul are loc pe data de 20 februarie, la 18.30, în foaierul sălii multifuncționale a Consiliului Județean Timiş.

Discuţia cu doamna Binder cuprinde impulsuri politice, dar şi culturale. Germania este văzută în „casa europeană” ca fiind o ţară pașnică, eficientă, disciplinată, auto-critică – dar de asemenea, cu pretenţii mult prea mari în ceea ce priveşte „rudele” şi vecinii. Cu siguranţă există păreri divergente, iar doamna Binder va menţiona și aceste alte opinii. Germania este o țară care inspiră încredere și speranță, dar, de asemenea, atrage unele resentimente și invidie, în special în timpul crizei dificile care traversează Europa în acest timp. De-a lungul istoriei, foștii inamici au devinit prieteni adevărați. Germania și Franța şi-au unit forțele la diferite niveluri într-o varietate de proiecte.

Dr. Rodica Binder (n. 28 aprilie, 1950, Timișoara) este redactor la postul de radio Deutsche Welle din Bonn. Publică (în „22”, „Dilema”, „Vatra”, „Orizont”, „România literară”) articole şi interviuri despre secvenţe memorabile ale vieţii literare, culturale şi intelectuale ale dezbaterilor de idei din occident şi, mai ales, ale interferenţelor culturale germano-române.