Kinomatograf: Film "In jenen Tagen"

În cadrul seriei de filme germane Kinomatograf avem plăcerea să vă invităm în data de 6 decembrie 2012, la ora 18.30, la ceainăria librăriei Cărtureşti (strada Mercy nr.7), la proiecţia filmului „In jenen Tagen” (Regia: Helmut Käutner, Germania 1947, 98 min.).

 

 

Imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, doi muncitori se hotărăsc să sacrifice o mașină veche. Șapte recuzite, găsite în sau pe masină, conduc la şapte poveşti diferite, la care, începând cu dictatatura nazistă, acest automobil a fost „martor”. Există astfel o dată zgâriată în parbriz: 30 ianuarie 1933 – ziua preluării puterii de către Hitler; un piaptăn aminteşte de un compozitor interzis; o agrafă de păr uitată face legătura cu soarta a doi oameni dintr-o așa-numită „căsătorie mixtă”; un activist ilegal dispare brusc; reînvie amintirea legată de data de 20 iulie 1944; apoi automobilul îşi croiește drumul prin iarna de pe frontul de est, ajungând în cele din urmă acasă – tocmai la timp pentru a asista la tristul final.

Filmul face parte din așa-numitele “filme pe fundalul ruinelor”(Trümmerfilme), realizate la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în cele patru zone de ocupație.

 În cadrul seriei de anul acesta mai este prezentat filmul: 

20 decembrie: Anders als du und ich, Regia: Veit Harlan, 1957

Ne-am bucura să vă putem întâmpina la seria noastră de proiecţii de filme germane!