9 noiembrie 1938 – noaptea de cristal

Centrul Cultural German Timişoara iniţiează un nou proiect împreună cu elevii din liceele timişorene având ca temă amintirea cu privire la data de 9 noiembrie 1938, care în istorie a rămas sub numele de noaptea de cristal sau noaptea sticlei sparte. Aceasta aminteşte de începutul exterminării evreilor în timpul celui de-al treilea Reich. Între  data de 9 și 13 noiembrie 1938 în numeroase orașe şi sate germane au fost arse sinagogi, devastate case ale evreilor şi circa 8.000 de magazine evreiești distruse. Atât civili, cât şi membri ai trupelor SA (Sturmabteilung) şi SS (Schutzstaffel) au distrus clădiri, lăsând străzile acoperite cu cioburi de sticlă şi cristal, de unde provine şi denumirea de noaptea sticlei sparte. În această perioadă în Germania au fost omorâți circa 400 de evrei; aproximativ 30.000 de evrei au fost duşi în lagăre de concentrare, iar 1.668 de sinagogi au fost devastate, din care 267 fiind chiar complet arse.

Această temă va fi abordată de elevi sub forma unui proiect pe care îl vor prezenta vineri, în data de 9 noiembrie 2012, colegilor şi vor avea ocazia să vorbească despre cele întâmplate precum şi despre consecinţele provocate în acea perioadă. Centrul Cultural German Timişoara doreşte cu această ocazia să prezinte un film documentar legat de acea perioadă tristă din istoria lumii.

Scopul proiectului este, pe de o parte de informare a elevilor cu privire la istoria germană şi europeană, pe de altă parte de oferirea ocaziei de a dezbate teme precum discriminarea şi rasismul, teme din păcate încă actuale în societatea noastră.