Prelegere cu Horst Samson

Autorul german originar din România Horst Samson va susţine în 17 octombrie, la ora 11:20, la Universitatea de Vest Timişoara, sala 248, o prelegere despre “Grupul de acţiune Banat”/ “Aktionsgruppe Banat”, care a fost înfiinţat cu 40 de ani în urmă. Deşi gruparea literară a fost desfiinţată de Securitate doar 3 ani mai târziu, membrii ei au avut o mare influenţă asupra altor autori ai minorităţii germane din România, precum Herta Müller.

Horst Samson este unul din reprezentanţii de valoare a literaturii germane din România. S-a născut în 1954 în Bărăgan, unde fuseseră deportaţi părinţii săi. A lucrat la Timişoara ca profesor, journalist, şi redactor la revista literară “Neue Literatur” (Bucureşti). Ca scriitor a debutat în 1976, dar din 1985 i-a fost interzis să mai publice şi a fost urmărit de Securitate. În 1987 a emigrat cu familia în Republica Federală Germania, unde locuieşte şi astăzi.

Horst Samson este membru al Uniunii scriitorilor germane şi secretar general al centrului literar internaţional Exil-P.E.N. – secţia ţărilor vorbitoare de limba germană.

Fotografie: Elvis Samson