Kinomatograf

Centrul Cultural German Timişoara, lectoratul DAAD din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara şi librăria Cărtureşti, Vă invită începând cu 11 octombrie la seria de proiecţii de filme germane „Kinomatograf“. Continuarea seriei deja binecunoscute de filme germane, de data aceasta sub denumirea inedită de Kinomatograf, constituie retrospectiva asupra unui secol de film german. În ordine cronologică apar pe ecran filme provenind din perioada de pionierat al filmului mut, producţii alb-negru semnificative, precum şi filme color contemporane. Kinomatograf este dovada evoluţiei artistice şi digitale a filmului german, dar această serie urmăreşte şi demersul tematicii şi a identităţii germane din vremurile trecute până astăzi.

Proiecţiile vor avea loc tot a doua joi, de la ora 18.30, la Ceainăria Librăriei Cărtureşti de pe strada Mercy nr. 7. Toate filmele vor fi prezentate în limba germană cu subtitrare în limba engleză.

Evenimentul are loc cu sprijinul Goethe-Institut.

Seria debutează în 11 octombrie, la ora 18.30 cu filmul de introducere Auge in Auge – O istorie a filmului german (2008), în regia lui Michael Althen şi Hans Helmut Prinzler. În acest film nu este vorba doar despre o altă documentaţie asupra istoriei filmului, ci în mod deosebit despre un film dedicat dragostei faţă de cinematografie, este vorba despre o aventură în descoperirea a 100 de ani de film in Germania, o călătorie în timp a istoriei filmului german.

Cele zece declaraţii de dragoste venite din partea a zece oameni de film, sunt aprofundate de cinci eseuri deosebite despre film: Berlin în film, Filmul în timpul Naţional-Socialismului, Filmul în timpul DDR-ului, O călatorie cinematică prin Germania şi întrebarea: Ce este atât de german la filmul german?

Anul acesta mai sunt prezentate filmele:

25 octombrie: Ich möchte kein Mann sein, Regie: Ernst Lubitsch, 1918

8 noiembrie: Frau im Mond, Regie: Fritz Lang, 1929

22 noiembrie: Der blaue Engel, Regie: Josef von Sternberg, 1930

6 decembrie: In jenen Tagen, Regie: Helmut Käutner, 1947

20 decembrie: Anders als du und ich, Regie: Veit Harlan, 1957

Anul viitor seria continuă cu filmele:

31 ianuarie: Die Parallelstrasse, Regie: Ferdinand Khittl, 1962

14 februarie. Die Blechtrommel, Regie Volker Schlöndorff: 1979

28 februarie: Lola, Regie: Rainer Werner Fassbinder, 1981

14 martie: In weiter Ferne so nah!, Regie: Wim Wenders, 1993

28 martie: Nah bei dir, Regie: Almut Getto, 2000

11 aprilie: Drei, Regie: Tom Tykwer, 2010

25 aprilie: Es werden ein paar Filme bleiben, Regie: Ullrich Kasten, 1996

Ne-am bucura să Vă putem întâmpina la aceste evenimente!