Lectură din opera „DER OHRENZEUGE. FÜNFZIG CHARAKTERE“ de ELIAS CANETTI

16 februarie, ora 20, Centrul Cultural German – Lectură din opera „DER OHRENZEUGE. FÜNFZIG CHARAKTERE“ de ELIAS CANETTI

Elias Canetti (1905-1994) este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori în limba germană şi laureat al Premiul Nobel pentru Literatură (1981). S-a născut la Ruse (Bulgaria), însă a trăit şi a scris în diverse oraşe europene. Opera sa complexă, cuprinzând printre altele un roman (Orbirea), trei drame, un studiu antrolopolgic (Masele şi puterea), aforisme şi o amplă autobiografie, are o tematică omogenă. Influenţa conştientizării morţii în viaţa oamenilor, fenomenul de masă sau formele de manifestare ale puterii sunt teme cărora scriitorul le-a acordat o deosebită atenţie.

În opera „Der Ohrenzeuge. Fünfzig Charaktere” (1974), Elias Canetti descrie într-o manieră ironică, satirică şi suprarealistă 50 de tipuri de caracter, denumindu-le cu neologisme. Caracterele lui Elias Canetti depăşesc dimensiunea individuală, putând fi reprezentative pentru întreaga societate umană.
Din cele 50 de caractere, Simon Schlingplässer – profesor de vorbire scenică la secţia de teatru în limba germană a Universităţii de Vest – a ales 18, pe care le-a studiat împreună cu studenţii săi din anii II şi IV.