Lectură: "Lenz", Georg Büchner

17 ianuarie, ora 20, Centrul Cultural German – Lectură din „Lenz”, de Georg Büchner

 Studenţii din cei patru ani de studiu ai secţiei de teatru în limba germană de la Facultatea de Muzică (UVT) au dat glas într-o manieră scenică povestirii „Lenz” a scriitorului german Georg Büchner (1813-1837).

Revoluţionar democrat dispărut în exil la Zürich la doar 23 de ani, Georg Büchner a fost preocupat de medicină, ştiinţele naturii, istorie, filozofie şi nu în cele din urmă de literatură, creând opere marcante în istoria literaturii germane: piesele „Moartea lui Danton”, „Leonce şi Lena”, „Woyzeck” sau povestirea „Lenz”.

În „Lenz” Büchner tratează viaţa poetului Jakob Michael Reinhold Lenz (1751-1792) ajuns în pragul nebuniei în urma unei căderi psihice. Rămas în stadiul de schiţă, textul dezvăluie atât lumea interioară a protagonistului, cât şi convingerile literare ale însuşi autorului.

În pregătirea lecturii scenice din data de 17.01. un rol important i-a revenit lui Jan Oberndorff, regizor, actor şi profesor la Şcoala de Teatru din Hamburg, a cărui activitate include cursuri şi seminarii la Facultatea de Muzică din Weimar şi la Facultatea pentru Film şi Televiziune „Konrad Wolf” din Potsdam-Babelsberg, precum şi realizarea regiei pentru diverse spectacole în Heidelberg, Berlin, Tübingen, Rostock şi coordonarea trupei de teatru Berliner Männerensemble.

Atelierul coordonat de Jan Oberndorff se înscrie în seria seminariilor facultative organizate împreună cu Institutul Goethe Bucureşti sub titlul „Lesen” de către Simon Schlingplässer, lector al Fundaţiei Robert Bosch şi specialist în exprimare teatrală orală, pentru perfecţionarea aptitudinilor lingvistice ale viitorilor actori de teatru în limba germană.