IRAF 2007

3 – 5 septembrie – Evenimente IRAF la Centrul Cultural German:
EXPOZIŢIA DE FOTOGRAFIE „TINSELTOWN” ŞI TREI PROIECŢII DE FILM

În deschiderea programului cultural de toamnă, între 3 şi 5 septembrie 2007, Centrul Cultural German din Timişoara a fost gazda unei serii de evenimente propuse de Asociaţia Culturală TURN şi Institutul Cultural Român în cadrul primei ediţii a International Romani Art Festival (31 august – 6 septembrie 2007) – www.iraf.ro.

Luni, 3 septembrie:
ora 16:00: Vernisajul expoziţiei de fotografie „TINSELTOWN” semnată Iosif Király
Proiectul TINSELTOWN (2000-2003), realizat de artistul Iosif Király, arh. Mariana Celac şi dr.arh. Marius Marcu-Lăpădat, „investighează dinamica shimbărilor apărute în peisajul arhitectural românesc de după 1989”. „Este un proiect despre oameni şi reprezentarea lor prin arhitectură, despre începuturile unui proces istoric de remodelare a imaginii unei comunităţi, aceea a romilor bogaţi din România” (Iosif Király). Fotografiile prezentate la Centrul Cultural German surprind arhitectura romă din Bărăgan, comuna Buzescu, judeţul Teleorman.

ora 17:00: Film documentar: „HIER HIMMEL / AICI CERUL” (D 2003, R: Ludwig Metzger)
Filmul spune povestea Aglajei Veteranyi, scriitoare eleveţiană de origine română, autodidactǎ, care în copilǎrie a cutreierat aproape toate continentele cu o trupǎ de circ. În 1999 îi apare volumul de poezii „Daruri. Un dans mortuar” şi primul roman “De ce fierbe copilul in mǎmǎligǎ”, care a fost tradus în mai multe limbi de circulaţie internaţionalǎ, adaptat pentru scenǎ la Zürich şi Stuttgart şi distins cu premiul pentru Cea mai bunǎ carte a anului (Zürich, 1999), Premiul pentru literaturǎ (Berlin, 2000) şi premiul Chamisso (München, 2000).

Marţi, 4 septembrie, ora 17:00:
Film artistic „GADJO DILO” (RO/FR 1997, R: Tony Gatlif) şi discuţii cu actriţa Rona Hartner. Mai mult decât un film cu romi, „Gadjo Dilo” este o mărturie, un reportaj despre viaţa romilor în societatea românească, reperele lor sociale, valorile, tradiţiile sau credinţele lor. Renumita artistă Rona Hartner o interpretează în film pe Sabina, o femeie romǎ „ca focul”, care are rolul de intermediarǎ culturalǎ între comunitatea de romi căreia îi aparţine şi parizianul Stephane (Romain Duris), venit în România „sǎ caute muzică”, mai precis o voce femininǎ lǎutǎreascǎ. „Gadjo Dilo” face parte din trilogia realizată de Tony Gatlif despre lumea ţiganilor alături de filmele „Les Princes” şi  „Latcho Drom”
Actriţa Rona Hartner va fi prezentă la proiecţia filmului, iar ulterior va participa la discuţii libere pe marginea filmului şi a temei comunitǎţilor de romi.

Miercuri, 5 septembrie, ora 16:00:
Film artistic: „TRANSYLVANIA“ (FR 2006, R: Tony Gatlif)
Un alt film în regia lui Tony Gatlif prezentat la Centrul Cultural German, „Transylvania”, propune o incursiune în muzica romă, în vitalitatea şi bogăţia culturală a acestei etnii, precum şi în muzica tradiţională din Transilvania.

International Romani Art Festival se află sub Înaltul Patronaj al Consiliului Naţional pentru Combaterea Disciminării şi sub Egida Anului European al Egalităţii de Şanse pentru Toţi 2007.