„Pentru ca trecutul să aibă un viitor – conservarea patrimoniului nostru cultural”

14 – 16 mai – Simpozion la Timişoara „Pentru ca trecutul să aibă un viitor – conservarea patrimoniului nostru cultural”

Patrimoniul arhitectonic al şvăbilor dunăreni

Bisericile săteşti sunt micile bijuterii unui peisaj cultural. Fiecare dintre ele are o poveste de povestit. În zidurile lor ocrotitoare oamanii caută să-şi găsească liniştea interioară şi să-şi sărbătorească evenimentele fericite din viaţă. Nenumărate astfel de frumuseţi din piatră există în satele din terotoriile şvăbeşti dunărene. Ca nişte martori din piatră ele povestesc despre stabilirea şvabilor dunăreni şi despre viaţa lor în aceste teritorii.

 Această conferinţă a avut scopul de a crea o imagine despre starea actuală a bisericilor, de a prezenta modalităţi şi măsuri de menţinere ale lăcaşelor sfinte, de a prezenta experienţele deja cumulate şi de a concretiza planuri pentru viitor. Conferinţa s-a adresat atât specialiştilor cât şi amatorilor. Dintre referenţi fac parte numeroşi oameni de ştiinţă şi specialişti care s-au ocupat cu această problematică.

Conferinţa a fost  un eveniment organizat de referentul cultural pentru Europa de Sud-Est la Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm (Donauschwäbisches Zentralmuseum Ulm), de Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică Timişoara (GTZ), de Muzeul Banatului Timişoara şi de Centrul Cultural German din Timişoara (Deutsches Kulturzentrum Temeswar).